Het frambozenmeisje of “raspberry girl”

0
1556
Frambozenmeisje. Jan kask [Public domain].
Frambozenmeisje. Jan kask [Public domain].

De vrouw van Luttra of het frambozenmeisje (in het Zweeds
“Hallonflickan”) is gevonden in het jaar 1943 in een moeras
Rogestorp ongeveer vijf kilometer ten zuiden van de plaats Falköping (Västra Götalands län, een provincie in het zuiden van Zweden).

Hallonflickans kranium
Frambozenmeisjes. Gunnar Creutz (Achird) [Public domain].

Het verhaal

Het veenlijk wordt gedateerd tussen 3105-2935 v.Chr. met behulp van C14 en het meisje heeft dus geleefd in de nieuwe steentijd. Het veenlijk heeft haar naam te danken aan de vele frambozenzaden gevonden in haar maag. Haar laatste maaltijd bestond uit een grote hoeveelheid frambozen en hierdoor weten we dat het bijzetten van het veenlijk in de late zomer heeft plaatsgevonden. Door te kijken naar de botten is vastgesteld dat de vrouw tussen de 18 en 20 jaar oud was en een lengte had van ongeveer 145 cm. Het meisje was vrij klein. De botten hebben geen duidelijkheid gegeven over de manier waarop zij is gestorven. Haar benen waren vastgebonden en dit lijkt op een offer te wijzen. Het veenlijk is bijgezet in waarschijnlijk ondiep open water.

Hallonflickan - Maginnehåll - Falbygdens museum
Frambozenzaden uit de maag. Jan kask [Public domain].

Bekijken in Falbygdens museum

Vandaag de dag is het meisje te bewonderen zoals ze in 1943 werd gevonden in het Falbygdens museum, Falköping. Het veenlijk is niet zo goed bewaard gebleven als anderen en kent ook niet zoveel bekendheid. Voor het verhaal van de hunebedbouwers is dit veenlijk erg interessant.

Hallonflickan - Falbygdens museum (rotated)
Frambozenmeisje. Hallonflickan_-_Falbygdens_museum.jpg: Jan kaskderivative work: Gourami Watcher [Public domain].

Bronnen

Halloflickan

List of Bog Bodies

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.