We gebruiken bluetooth dagelijks om een draadloze verbinding te maken tussen apparaten op een korte afstand. Zo kunnen we gemakkelijk data uitwisselen tussen mobiele telefoons, draadloos printen of aansluiten van draadloze headset. In dit artikel maken we duidelijk dat dit niet alleen een oorsprong heeft op de Hondsrug, maar ook de naam kent een archeologisch verhaal.

De techniek

Jaap Haartsen heeft de techniek ontwikkeld in Emmen terwijl hij in dienst was van het Zweedse bedrijf Ericsson in 1994. Het bedrijf was op zoek naar een draadloze verbinding om kabels overbodig te maken. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat deze uitvinding alleen geschikt was op korte afstanden. In 1998 ontstond
het ‘Bluetooth Special Interest Group’ om de techniek te ontwikkelen en te vermarkten. Bij deze SIG sloten vele bedrijven zich aan en zij besloten dat de techniek vrij van royalties moesten zijn – iedereen moest de techniek gratis kunnen gebruiken.

Bluetooth logo on mouse from aside
Symbool Bluetooth. Standardizer [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)].

Bluetooth

De naam was de naam van het project, maar een andere naam werd niet bedacht! De naam Bluetooth bleef. De oorsprong van de naam is te vinden in de geschiedenis. Koning Harald I van Denemarken werd ook wel Harald Blåtand oftewel Harald Blauwtand genoemd. Deze koning werd vaak gezien met blauwe mond en tanden door het eten van blauwe bessen waar hij dol op was. De naam werd gekozen, omdat hij als koning een verbinding maakte tussen Scandinavië en de rest van Europa. Deze techniek maakt ook een verbinding! Het logo verwijst naar de naam H voor Harald en B voor Blåtand. De letters zijn geschreven in runen en geplaatst op een blauwe achtergrond.

1200 Harald Blåtand anagoria

Harald wordt gedoopt door de monnik Poppo (ca. 970). Anagoria [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)].

Bronnen

Wikipedia

Wikipedia

Vorig artikelDe tijd aflezen aan de hemellichamen
Volgend artikelGrote weegbree

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.