Mannetje van Willemstad. Rijksmuseum van Oudheden - Creative Commons-licensie CC-BY Rijksmuseum van Oudheden.
Mannetje van Willemstad. Rijksmuseum van Oudheden - Creative Commons-licensie CC-BY Rijksmuseum van Oudheden.

Het mannetje is gevonden tussen de wortels van een eik op 21 april 1966 in de plaats Willemstad vandaar de naam. De vondst is gedaan op een diepte van 8 meter bij de aanleg van de Volderaksluizen. Rond 5400 v.Chr. is het beeldje gemaakt en we plaatsen het dan ook in de middensteentijd. Het houten beeldje is gedateerd met behulp van radiokoolstofdatering.

Vandaag de dag is het beeld te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden, Leiden.

Het beeld

Het beeld van eikenhout is bewaard gebleven door de snelle stijging van het grondwater waardoor het is bewaard. Het mannetje is bewust tussen de wortels geplaatst. Bijzonder is dat het menselijk beeld is gesneden uit een recht stuk hout en dat het hoofd in detail is uitgewerkt met ogen, neus en mond. Afmetingen van het beeld zijn: 3,1 bij 5,1 bij 12,4 cm. Een vergelijkbaar beeld is het houten beeld van Rude Eskildstrup.

Functie

Het beeld lijkt een symbolische, decoratieve en rituele functie te vervullen, maar bewijs hiervoor ontbreekt uiteraard. Een gewoon gebruiksvoorwerp lijkt het beeld niet te zijn, maar eerder een object van een sjamaan of dorpsoudste. De middensteentijdmensen begroeven hun doden met zorg en rituelen en offerden in natte gebieden. Rituelen waren dus zeker bekend.
Naast rituelen zou het beeld ook nog als speelgoed kunnen worden gezien.

Mannetje van Willemstad. Rijksmuseum van Oudheden –
Creative Commons-licensie CC-BY Rijksmuseum van Oudheden.

Bronnen

Rijksmuseum van Oudheden – mannetje van Willemstad

Wikipedia

Vorig artikelGrotten van Lascaux – UNESCO werelderfgoed
Volgend artikelEen trio op een heideveld

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.