Oerwildplukken

0
1688

In de omgeving van het Hunebedcentrum kun je met regelmaat een workshop wildplukken volgen. Bij oerwildplukken zullen we laten zien dat veel planten uit de natuur kunnen worden gebruikt als voedselbron, grondstof en zelfs medicijn. Tot de nieuwe steentijd was het eten van wilde planten gewoon de basis, maar nu kunnen we niet zonder de supermarkten. Wilde planten kunnen gebruikt worden als kruid of groente. Vele delen van de plant zijn te gebruiken: bladeren, bloemen, zaden, wortels, maar ook delen van bomen.

Let op!

Bij wildplukken zijn er zaken waarmee je rekening moet houden. Ten eerste pluk je met respect voor de natuur en oogst met beleid. Sommige planten zijn zeldzaam of zelfs beschermd en deze pluk je dus niet. Je plukt op een terrein als er voldoende staat (ook het aankomende jaar) en zonder schade aan te brengen.

Andere zaken waar je rekening mee moet houden zijn giftige planten, vervuiling, pyrrolizidine alkaloïde, vossenlintworm, leverbot en teken. Giftige planten zijn: Gevlekte scheerling /  Waterscheerling / Hondspeterselie /   Dolle kervel / Vingerhoedskruid /  Lelietje-van-Dalen / Taxus. Sommige bronnen geven tegenstrijdige informatie.

Top 15 van wilde planten

Top 10 van wortels & knollen van wilde planten

Top 10 van vruchten van wilde planten en bomen om te eten

Top 15 van bomen met eetbare delen 

Top 10 van eetbare wilde bloemen

We beginnen de rondleiding met een waarschuwing alleen te plukken met een expert! Ook moet je rekening houden met ziektes en vervuiling. We beginnen op de brink!

1. Hondsdraf

Dit kruipende plantje is te vinden op weg naar het hunebed bij de eik. Dit is de enige plaats op het terrein waar deze plant met prachtige blauwe bloemen:

2. Zevenblad

Aan de andere kant van het pad is de volgende plant te vinden: zevenblad. Deze vervelende woekeraar is een heerlijke groente met veel vitamines. De Romeinen hebben de plant naar Nederland gebracht:

3. Braam

In het bosje rondom het hunebed zijn veel bramen te ontdekken. Van de braam eten we de vruchten, maar ook het blad is eetbaar:

4. Zuring

Nu gaan we het Oertijdpark in! Bij ingang groeien meerdere soorten zuring, maar de veldzuring is de lekkerste. Het is een snoepje met een zurige smaak!

5. Wilde peen

In de Idylle is de wilde peen te vinden. De opa en oma van onze Hollandse oranje wortel! Niet alleen de wortel is eetbaar, de zaden kunnen gebruikt worden als een lekkere smaakmaker…

6. Sint-Janskruid

In de Idylle zijn Jakobskruiskruid, Boerenwormkruid en Sint-Janskruid te vinden. De planten worden veel door elkaar gehaald. Jakobskruiskruid is erg giftig! Bijzonder is dat Sint-Janskruid als medicijn wordt gebruikt!

7. Duizendblad

Over de veenweg heen, zie je aan de linkerkant een veld duizendblad tussen de lupine. Duizendblad is heerlijk als smaakmaker!

8. Wilg

Vervolg de weg naar de middensteentijd hut en hier groeit de wilg. Deze boom is bijzonder door zijn buigbaarheid, maar weet iedereen dat deze boom kan helpen bij hoofdpijn.

https://www.hunebednieuwscafe.nl/2016/07/de-wilg/

9. Brandnetel

Tussen de wilg is de brandnetel te vinden. Als een plant gezond is, dan is het de brandnetel. Eet deze plant met name in het voorjaar!

10. Madeliefje

Van de hutten lopen we in de richting van het hek. In het gras zijn witte klaver, rode klaver en madelief te vinden.

Bronnen

FLEISCHHAUER, S.G., ET.AL., 2017. Eetbare Wilde Planten. Schildpad Boeken, Workum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.