Schapenzuring (Rumex acetosella) groeit  op arme, zure grond waarop alleen schapen kunnen worden geweid. Schapenzuring kan in tegenstelling tot andere soorten diep wortelen wat de plant beter bestand maakt tegen droogte. De bloeitijd is van mei tot in de herfst met kleine roodachtige bloemen in smalle pluimen. De toevoeging acetosella is een verkleinwoord van acetosa, de soortnaam van veldzuring waar schapenzuring een mini-versie van lijkt te zijn.

Schapenzuring plant Rumex acetosella
Schapenzuring plant Rumex acetosella

Eetbaar?

De scheuten en bladeren zijn in april te plukken en in repen te snijden voor in salades of te verwerken in ovenschotels, bladerdeeggerechten, soep en als groente (FLEISCHHAUER, ET.AL., 2017, pp. 116-117). Gedroogde bladeren zijn goed te bewaren. De bloemknoppen zijn net als bladeren te verwerken. De zaden zijn te oogsten van augustus tot oktober en te verwerken als zurige smaakmaker. De smaak van de plant is zurig, maar in de loop van het jaar wordt deze meer bitter.

Medicinaal?

Net als veldzuring te gebruiken als medicijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.