Boeken top 2 over de ijstijden

3
1146

1 Elementaire Deeltjes 17 – IJstijden

Van de film ‘Ice Age’ tot de schilderijen van Hendrick Avercamp: iedereen heeft een beeld bij ‘de ijstijd’. Wat maar weinig mensen weten, is dat ook vandaag de dag nog sporen van vroegere ijstijden in het Nederlandse landschap te zien zijn. In dit Elementaire Deeltje neemt Gemma Venhuizen u mee naar de tijd van mammoeten en sabeltandtijgers.
-Gemma Venhuizen is wetenschapsjournalist voor onder meer nrc.next. Vorig jaar verscheen haar debuutroman ‘Alle bessen kun je eten – alleen sommige maar n keer’.

2 De Sabeltandtijger

In maart 2000 werd door een Urker viskotter in het zuidelijke deel van de Noordzee een onderkaak van een sabeltandtijger (Homotherium latidens) opgevist. De onderkaak werd gedateerd op een ouderdom van 28.000 jaar, terwijl eerder werd aangenomen dat deze soort sabeltandtijger in Europa en Azië 300.000 à 400.000 jaar geleden uitgestorven was. Deze sensationele vondst en recente wetenschappelijke gegevens zijn het uitgangspunt van dit rijk geïllustreerde boek, dat voorzien is van uniek en nog nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal.

In dit boek schetsen de auteurs de Noordzeebodem als rijke vindplaats van fossiele resten van zoogdieren uit het Pleistoceen (de IJstijd). Ook geven zij een natuurgetrouw beeld van de sabeltandtijger, zijn evolutie en leefgebieden in het destijds droog liggende Noordzeegebied. Tevens schenken zij ruime aandacht aan zijn belangrijkste prooidieren, waaronder de wolharige mammoeten, wolharige neushoorns en de steppewisenten. De determinatie en de ouderdomsbepaling van de originele onderkaak worden uitvoerig behandeld, alsmede een aantal vindplaatsen en de positie van Homotherium tussen andere sabeltandkatten.

3 REACTIES

  1. hallo, wij zijn Elif en Loes, wij hebben nu een tand voor ons en we denken dat´ie van een sabeltandtijger is, maar als we zoeken op internet komen we niet echt verder dat we al waren. we krijgen niet genoeg informatie. mieschien dat jullie dat nog hebben. Groetjes loes en elif

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.