Mythische stenen – de reeks

0
1093

Verspreid over heel Europa liggen grote stenen gerangschikt tot geordende monumenten. Vaak verborgen voor de onwetende reiziger, nog vaker verminkt door vandalen uit het verleden. Wie bouwden ze, wat was hun functie en vooral, waar vind je ze?

Mythische Stenen is een ontdekkingsreisgids die camperaars en andere reizigers langs de megalieten van Europa voert. De reiziger komt als vanzelf langs de mooiste plekjes en allerlei andere bezienswaardigheden. Zo biedt Mythische Stenen een ander perspectief op de landen van Europa, vanuit de ogen van onze prehistorische voorouders.

– Honderden illustraties in kleur
– Routebeschrijvingen
– Achtergrondinformatie
– Sterbeoordelingen
– Camperreisverhalen
– Reistips

Mythische Stenen 1 – Nederland

In deel 1 begint de auteur zijn ontdekkingsreis bescheiden. Hij start in de Nederlandse provincie Drenthe. Daar liggen ruim vijftig hunebedden die goed beschreven zijn. Hier ontdekt hij dat er achter de grote stenen heel wat verhalen schuilgaan. De reis langs deze megalieten van Nederland voert hem langs onverwachte hoogtepunten.

Mythische Stenen 2 – Nedersaksen

In deel 2 vervolgt de auteur zijn reis naar de hunebedden in het westen van Nedersaksen. De monumenten daar zijn nog groter dan die hij in Nederland gezien heeft. Vijftig kilometer oostelijker dan de hunebedden in Drenthe en toch duidelijk een ander accent. Natuurlijk worden ook de steden Osnabrück, Oldenburg, Bremen en Stade bezocht.

Mythische Stenen 3 – Schleswig-Holstein

In deel 3 trekt de auteur langs de megalieten van Lüneburg en Schleswig-Holstein. Hij komt langs prachtige plekjes en hunebedden in het grensgebied tussen Duitsland en Scandinavië. Lüneburg, Hamburg, Lübeck, Schleswig en Sylt worden uiteraard ook bezocht.

Mythische Stenen 4 – Jutland

In deel 4 trekt de auteur langs de megalieten van Jutland. Daar ligt een ontelbare hoeveelheid aan prehistorisch monumenten. Ondertussen komt hij langs prachtige plekjes op het schiereiland met zijn oneindig lange kustlijn. Aarhus, Ebeltoft, Skagen en Ribe worden uiteraard ook bezocht.

Mythische Stenen 5 – Funen en Seeland

In deel 5 trekt de auteur langs de megalieten van Funen en Seeland. Daar vindt hij een aantal prehistorische meesterwerken. De hoofdstad Kopenhagen met haar Nationale Museum mag natuurlijk niet gemist worden en ook Faaborg, Rudkøbing, Sorø en Odense worden bezocht.

Mythische stenen 6: Mecklenburg-Vorpommern

In deel 6 trekt de auteur langs de hunebedden van Mecklenburg-
Vorpommern. Daar vindt hij weer heel andere typen dan tijdens vorige reizen. Het eiland Rügen vormt een hoogtepunt, maar ook plaatsen als Rostock, Wismar, Berlijn, Greifswald en Schwerin worden bezocht.

Mythische stenen 7: Zweden en Noorwegen

In deel 7 trekt de auteur langs de hunebedden en andere megalithische monumenten van Zweden en Noorwegen. De regio’s Skane, Bohuslan en Falbygden zijn vermaard vanwege hun bijzondere ganggraven. Maar ook plaatsen als Halmstad, Göteborg, Oslo, Stavanger, Uppsala, Stockholm en Linköping worden bezocht. 

Mythische stenen 8: Polen en Bornholm

In deel 8 van Mythische Stenen trekt de auteur langs de hunebedden van Bornholm en Polen. In Polen geen ganggraven, maar trapezoïde langgraven. Lupawa Kujawska en Odry vormen de hoogtepunten, maar ook plaatsen Gdansk, Warschau en Krakau worden bezocht.

Mythische stenen Deel 9: Midden-Duitsland

In deel 9 trekt de auteur langs de hunebedden en andere prehistorische monumenten van Midden-Duitsland. Het is een gebied waar veel (sub)culturen voorkwamen. Opeens zien we hunebedden van kalkzandsteen of met een groot gat in de toegangsteen en is in Wulfen de Grote Moeder in een deksteen uitgehouwen?

Mythische stenen Deel 10: Noord-Frankrijk

In deel 10 trekt de auteur langs de hunebedden en andere megalieten
van Noord-Frankrijk. Hier domineerde de Seine-Oise-Marne-cultuur,
en nog eerder bouwde de La Hoguette groep hier al. Hier spreekt men
van ‘allées couvertes’ en zijn zielengaten geen uitzondering. België,
Parijs, Normandië, Jersey en Guernsey zijn in de tocht opgenomen.

Mythische stenen Deel 11: Bretagne

In deel 11 trekt de auteur langs de hunebedden en andere megalieten
van Bretagne. Hier liggen monumenten die tot de oudste van Europa
behoren, 4500 v. Chr. Carnac en Locmariaquer waren in die tijd dicht
bevolkte gebieden met tumuli die, mede gezien hun ouderdom, de
piramides van Egypte naar de kroon steken.

Mythische Stenen 12: Engeland en Wales

In deel 12 trekt de auteur langs de hunebedden en andere megalieten van Engeland en Wales. Hier vestigden zich rond 4000 v. Chr. vermoedelijk kolonisten uit Bretagne. Hun cultuur mondde uit in de bouw van steencirkels, duizend jaar later, waarvan Stonehenge de bekendste is.

Mythical Stones Part 1: Netherlands

Mythical Stones is an expedition guide leading travelers, especially those with a motor home,  along the megaliths of Europe. The journey brings the traveler to many beautiful spots and many other attractions. Mythical Stones offers a different perspective on the countries of Europe, through the eyes of our prehistoric ancestors.

In Part 1, the author begins his journey modest. He starts in the Dutch province of Drenthe, where there are more than fifty dolmens, all of which are well described. Here he discovers that behind the large stones many stories are hidden. The journey along these megaliths of the Netherlands leads him down unexpected paths.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.