Werelderfgoed in Oman: Bat, Al-Khutm en Al-Ayn (Oman)

0
1215

De archeologische plaatsen Bat, Al-Khutm en Al-Ayn staan sinds 1988 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed onder nummer 434. Het centrum van de plaatsen is onderdeel van de moderne stad Bat, in de Wadi Sharsah. De plaats Bat ligt zo’n 24 kilometer ten oosten van de stad Ibri in het gouvernement Al-Dhahira in het noordwesten van Oman. De drie protohistorische locaties vormen een van de meest complete voorbeelden van necropolen (begraafplaatsen ook wel dodensteden genoemd) en nederzettingen, te plaatsen in het derde millennium v.Chr. Naast de centrale plaats van Bat staat een monumentale toren te al-Khutm en een necropolis te al-Ayn. De nederzettingen, irrigatiesystemen, torens en necropolen vormen samen een compleet bronstijdlandschap in enorm goede staat. Met de Sumeriers werd door de inwoners gehandeld in steen en koper. Koper werd lokaal gewonnen. Heel waarschijnlijk werd er gehandeld in dioriet (een hard gesteente).

Functie tombes of torens?

Over de functie van de torens is veel discussie.
Deze gebouwen hebben geen openingen en kunnen zijn gebruikt voor rituelen of als silo’s en vaten.

Al-Ayn

De necropool Al-Ayn is het best bewaard gebleven en ligt 22 kilometer ten zuidoosten van Bat.

Bat

De nederzetting Bat ligt in een bos met palmen en de necropool bestaat uit 100 graven en ronde gebouwen met een doorsnede van 20 meter. Deze gebouwen hebben geen openingen en kunnen zijn gebruikt voor rituelen of als silo’s en vaten. Tot vandaag de dag is de functie niet duidelijk. Archeologisch onderzoek door Deense archeologen heeft aangetoond in 1972 dat het gebied voor 4.000 jaar continue bewoond is geweest.

Schrijfster bij een van de tombes van
Al-Ayn

Al-Khutm

Deze site ligt 2 kilometer ten westen van Bat en bestaat uit ruines vandaag de dag. Waarschijnlijk zijn de ruines de overblijfselen van een stenen fort met toren. De toren zal een doorsnede hebben gehad van 20 meter.

De enige borden die te vinden zijn op de archeologische locatie.

Bedreiging

De archeologische sites zijn niet gerestaureerd of geconserveerd voordat het UNESCO werelderfgoed werd. Het feit dat de sites in zulke goede conditie waren, is te verklaren door de afgelegen locatie. Vandaag de dag is de grootste bedreiging dat de lokale bevolking de archeologische resten als bouwmateriaal gaat gebruiken

Ingang van een tombe in
Al-Ayn

Bronnen

http://whc.unesco.org/en/list/434

https://en.wikipedia.org/wiki/Archaeological_Sites_of_Bat,_Al-Khutm_and_Al-Ayn

Foto’s Ina Coupier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.