De nationale bijentelling – ook wij doen mee!

1
883

Aankomend weekend is het weer tijd voor de nationale bijentelling georganiseerd door Nederland zoemt. Dus deze zaterdag en zondag (13-14 april) tellen we de bijen in onze tuin, terras of balkon. Ook bij het Hunebedcentrum dragen wij ons steentje bij door op het Oertijdpark te tellen bij onze oer-boerderijen.

Waarom bijen tellen?

Als we aan bijen denken komen we al snel uit op de honingbij (Apis melifera) met haar mooie geel zwarte patroon. Er zijn echter veel meer bijensoorten, een groot deel hiervan leeft zelfs solitair daarom zien we ze niet heel vaak. Bijen behoren toe aan de orde Hymenoptera, ofwel vliesvleugeligen met wereldwijd 100.000 beschreven soorten en een geschatte rijkdom van meer dan 300.000 soorten. De bijengroep zelf heet wetenschappelijk Antophila, met de belangrijkste bijenfamilie Apidae en kent ongeveer 20.000 soorten waarvan er zo’n 358 soorten van nature in Nederland voorkomen. De bijen hebben een zeer belangrijk aandeel in de bestuiving van planten (tussen de 20-50% van alle landbouwgewassen is voor de bestuiving in zeer grote mate afhankelijk van bijen en hommels), waaronder een groot aantal eetbare gewassen. Helaas gaat het niet geweldig met de bijen en neemt het aantal waarnemingen al jaren af. De oorzaak van deze afname is deels duidelijk en heeft ook een aantal makkelijke oplossingen die wij als gewone burger kunnen toepassen. De laatste jaren zijn er veel woonplekken voor bijen gemaakt, de zogenoemde bijenhotels. Ook zijn er heel veel stroken met bij-aantrekkende planten ingezaaid en zijn op sommige plekken verboden ingesteld voor het gebruik van bepaalde giffen. Met de bijentelling kunnen we dus zien wat voor invloed dit beleid heeft op de bijenpopulaties met als bijkomend voordeel dat we mooie bijen en mooie planten te zien krijgen.

Hoe tellen we bijen?

Het is zelfs voor experts bijna onmogelijk om alle bijensoorten gemakkelijk uit elkaar te houden. Daarom zijn er vele zoekkaarten beschikbaar gesteld om het ons makkelijk te maken, de meeste zoekkaarten bevatten ongeveer 20 soorten, dit is genoeg voor een algemene telling en ook om het overzicht te kunnen bewaren.

Er zijn zoekkaarten beschikbaar op de volgende websites: https://www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/bijentelling/ , http://www.bestuivers.nl/zoekkaarten. Denk voor u print aan het milieu en overweeg de pdf op een mobiel apparaat te gebruiken.

Bij de meeste zoekkaarten is ook een beschrijving van het habitat (leefomgeving) van de bijensoort bijgevoegd, zo kunt u een idee krijgen wat u kunt doen om het de bijen gemakkelijk te maken in uw omgeving (de meeste bijen zijn vrij ongevaarlijk en in het algemeen steken bijen alleen ter verdediging).

Wij hopen op een geslaagde bijentelling.

Team educatie, Hunebedcentrum

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.