De schedel van Krijn,

0
1535
Reconstructie-Noordzee-Neanderthaler-Krijn-op-replica-Chapelle-aux-Saints.jpg

In 2009 presenteerde minister Plasterk (OCW) een fragment van een schedel  die naar schatting tussen de 40.000 en 100.000 jaar oud. Het is de oudste vondst van menselijke resten door de moderne mens. Uit onderzoek is gebleken dat het gaat om een volwassen persoon.

Het schedelfragment van Krijn is de het eerste fossiel van een Neanderthaler gevonden in Nederland.
Het fragment van het fossiel werd door een schelpenzuiger opgevist uit het Middeldiep. Een gebied in de Noordzee op 15 kilometer voor de Zeeuwse kust. Dit gebied bestond in de tijd van Krijn uit land. Je kon van Maastricht naar Londen lopen, aldus Luc Amkreutz, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden.

Onderzoek van het fossiel

Medewerkers van de Universiteit van  Leiden hebben samen met de medewerkers van het Max Planck Inistitute for Evolutionary Anthropology in Leipzig hebben het stuk bot gezamenlijk onderzocht. Ze vergeleken het bot onder andere met andere schedels van Neanderthalers.
Hieruit bleek dat Krijn waarschijnlijk een jonge man was. De wenkbrauwboog doet denken aan die van een man en sommige niet dichtgegroeide schedelnaden wijzen op een jonge mens.

Ook is het bot chemisch geanalyseerd, hieruit is gebleken dat Krijn veel vlees heeft gegeten. Een kleine holte in de schedel is geanalyseerd en hieruit ontdekten de onderzoekers dat Krijn een goedaardige tumor in zijn hoofd gehad moet hebben. Hij is niet aan deze tumor overleden.

Ontbrekende schakel,

Er worden regelmatig stenen werktuigen als vuistbijlen gevonden in de Noordzee. Net als beenderen van Mammoeten en andere ijstijd dieren. Het was bekend dat hier Neanderthalers geleefd moeten hebben, maar de ontdekking van dit stuk schedel toont aan dat dit ook daadwerkelijk zo was.
Dat er veel beenderen en werktuigen worden gevonden in de Noordzee komt omdat ze goed geconserveerd zijn. Doordat het onder water ligt kan er geen zuurstof bij. De verwachting is dat er nog een enorm archief, een rijkdom aan informatie op de Noordzee bodem ligt.

Waar te bewonderen?

Het stukje schedel wordt permanent tentoon gesteld in het Rijksmuseum van Oudheden.  

Bron: Rijksmuseum van Oudheden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.