Dowth, het kleine zusje van de grote monumenten in de Boyne Vallei

0
1198
Dowth in de Boyne Vallei Foto Yvonne Ní Mhuiregán [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)]

Dowth is een graftombe uit de steentijd in de vallei van de Boyne vallei waar ook vele andere monumenten uit te prehistorie zijn te vinden. De beroemdste daarvan zijn Newgrange en Knowth. Dowth is te beschouwen als het kleine zusje. De monumenten in deze vallei staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is niet geheel duidelijk maar de schatting is dat het monument gebouwd is tussen 3200 en 2900 v.Chr. Dit monument is niet zo spectaculair als de twee anderen en wordt dan ook minder bezocht door toeristen.

Dowth in de Boyne Vallei. Foto Google Maps
Dowth in de Boyne Vallei vlakbij Newgrange en Knowth

Wat vooral bijzonder is aan dit monument is dat het lijkt op een krater. Dit komt doordat de Royal Irish Academy zogenaamd archeologisch deed in 1847. Dat deden ze door het dak van de binnenste kamer op te blazen met dynamiet. Daarvoor al was het monument beschadigd en geplunderd door Vikingen en anderen. Onderzoek en opgravingen vinden nog altijd plaats, bijv. in de periode 2012-2015. In 2018 is een ander monument in de directe omgeving van Dowth onderzocht. Daar werd bijzondere rotskunst gevonden zoals ook in de andere monumenten te vinden is.

Dowth vanuit de lucht. Duidelijk is de krater te zien, gecreeerd door het opblazen van het dak van de tombe met dynamiet. Foto Raemond Carolan [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)]

De grafheuvel is 85 meter in diameter en 15 meter hoog. Hij is net als het grotere Knowth omringd met grote stenen die deels ingekerfd zijn met geometrische lijnenpatronen. Er is veel kwarts gevonden wat betekent dat de ingang van het monument oorspronkelijk mooi wit was (net als Newrgange).

De grafheuvel heeft twee gangen die uitkomen bij de grafkamers, eentje van 18,2 meter en een kleinere van 3,5 meter.

Een van de twee gangen in de grafheuvel van Dowth. Foto Kafka Liz at English Wikipedia [CC BY-SA 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)]
Ingang grafheuvel Dowth. Foto Jai

Op Youtube zijn meerdere filmpjes te vinden over Dowth. Hieronder ziet u een kleine selectie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.