Evora in Portugal, centrum van een megalithisch paradijs

1
2594
Almendres

Rondom Evora, in het Portugese gebied Alentejo, liggen enorme hoeveelheden megalithische monumenten. Er staan meer dan 100 losstaande menhirs, meer dan 800 dolmens en meer dan 450 megalithische nederzettingen. Dat komt deels omdat hier drie rivieren bij elkaar komen (de Taag, Sado en Guadiana). Van oudsher heeft dit ervoor gezorgd dat dit een belangrijk knooppunt in het gebied is.

Evora zelf is een prachtige stad met veel historische gebouwen en staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een mooie plek om van hieruit het omliggende gebied te verkennen.

Evora
Evora in het Portugese gebied Alentejo. Kaart Google Maps
Kaart van Evora met omgeving. Aan de linkerkant van de stad zijn de megalithische monumenten aangegeven. Kaart Google Maps

Almendres

Almendres is een van de mooiste megalithische locaties in Portugal, in de omgeving van Evora. De steencirkel is de grootste megalithische steencirkel van het Iberisch schiereiland en een van de oudste ter wereld. Waarschijnlijk is het monument al meer dan 7000 jaar oud, gebouwd in de overgangsfase van een jager-verzamelaar cultuur naar een landbouwcultuur. Hij is pas in 1966 ontdekt.

Er staan nu nog in totaal ongeveer 100 rechtopstaande stenen. Door de loop van de eeuwen is er wel eens wat veranderd in samenstelling (er zijn stenen weggehaald en ook weer bijgezet).
De locatie is simpel te vinden door de bewegwijzering te volgen vanaf het kleine dorp Nossa Senhora de Guadelupe.

Almendres
Almendres
Ontwikkelstadia van de steencirkel. Tekening: Fulviusbsas [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Almendres Menhir

Iets meer dan een kilometer van de steencirkel staat een grote solitaire menhir. Het heeft de vorm van een uitgerekt ei. Bovenop is een sculptuur in de steen gehakt. De voorstelling van deze sculptuur laat de belangrijkheid van de natuur in de prehistorie zien met een link naar de domesticatie van dieren.

Almendres Menhir

Anta Grande do Zambujeiro

Deze dolmen ligt niet ver van Evora, vlakbij het kleine dorp Valverde. Hij is gebouwd tussen 4000 en 3500 v.Chr. Hij heeft een lange gang die naar een kamer gaat. Oorspronkelijk werd deze kamer afgedekt door een 7 meter brede steen. Oorspronkelijk was het graf bedekt met een heuvel van zand en stenen.

Ooit stond voor de ingang een grote menhir. Deze is ooit gevallen en ligt nu voor de dolmen. De dolmen is pas in 1964 ontdekt. Tijdens opgravingen zijn diverse vondsten gedaan. Deze liggen nu in het museum van Evora.

Anta Grande de Zambujeiro. Foto Ángel M. Felicísimo from Mérida, España [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]
Anta Grande do Zambujeiro. Foto:Nemracc [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)]

1 REACTIE

  1. Wij waren omstreeks 2000 in portugal en de weg er naar toe was toen een wasbordweg van zand. In het boekje weg van de snelweg van de ncrv hebben we bijna alle route’s gereden in portugal. Wat ik mij herrinner stonden we onder de deksteen hoogte ongeveer 2 meter 50 en de deksteen 37 meter lang vlak bij een boerderij waar de universiteits leerlingen praktische lessen volgden. Groetjes wolter.eenkhoorn@gmail.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.