Het Shamir dolmen veld in Israel, 400 dolmen bij elkaar

0
1203
Nieuwe vondst van een dolmen in het Shamir Dolmen veld. Foto Gonen Sharon, Tel Hai College.

Op de westelijke helling van de Golan hoogte in Israel ligt de Shamir Kibbutz. In de directe omgeving liggen maar liefst meer dan 400 megalithische monumenten. Ze zijn ongeveer 4000 jaar oud (2350-2000 BC), dat is in dit gebied de bronstijd.

Shamir Israel, Kaart Google Maps

Nieuwe spectaculaire vondst in het Shamir gebied

Niet lang geleden, in 2014, is in dit gebied een nieuw megalithisch monument ontdekt. Het is een dolmen met meerdere kamers, uniek in het gebied. Wat het vooral bijzonder maakt is het plafond in de grote kamer. Deze bestaat uit een enkele basalten plaat van 4 bij 3,5 meter en 1,2 meter dik. De schatting is dat deze 50 ton weegt. Hij is ingegraveerd met diverse tekeningen. Deze grote kamer is 1,7 meter hoog en is 3 bij 2 meter. De dolmen ligt in een heuvel waar nog vier nevenkamers in zijn gevonden. Deze nevenkamers zijn 1 bij 3 meter en zijn ieder bedekt met een basalten deksteen.

Gonen Sharon, Tel Hai College.

Het is de eerste keer in de Levant dat zo’n ‘multi-dolmen’ is gevonden en ook nog een van de grootste. Het is onderzocht door een team van archeologen onder leiding van Professor Gonen Sharon.

De grote heuvel van stenen is 20 meter in diameter en is gebouwd rondom de grote kamer. Het totale gewicht van de basalten stenen wordt geschat op 400 ton.

Tekeningen

De tekeningen op de enorme deksteen is de eerste kunstvorm in een dolmen ooit gevonden in het Midden Oosten. De tekeningen bestaan uit 14 abstracte tekeningen. De vormen variëren van een enkel motief tot verticale lijnen met een soort van boog aan de bovenkant. De gemiddelde lengte van de tekeningen is 25 cm.

Meer informatie is te vinden op
http://www.hadashot-esi.org.il/report_detail_eng.aspx?id=25208&mag_id=125

Foto Gonen Sharon, Tel Hai College.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.