Knowth, bijzonder monument in de Boyne vallei

0
1592
Knowth in de Boyne Vallei Foto: AndieW [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)]

Knowth is een monument uit de steentijd en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het ligt in de vallei van de rivier Boyne. Dit gebied staat bekend om zijn bijzondere prehistorische monumenten waarvan Newgrange dat even verderop ligt de beroemdste is. Ook Dowth, het kleine zusje van Knowth ligt dichtbij.

Knowth Foto Eelco West
Knowth ligt in de vallei van de rivier Boyne ten noorden van Dublin. Kaart Google Maps
Knowth ligt in de vallei van de rivier Boyne waar ook het wereldberoemde Newgrange ligt. Kaart Google Maps

Het complex bestaat uit een grote grafheuvel met 17 kleinere heuvels eromheen. De grote heuvel is 12 meter hoog en 67 meter breed. Het beslaat in totaal bijna een hectare. Er zijn twee ingangen in de heuvel die beide leiden naar een eigen grafkamer. De heuvel is omringd met 127 stenen waarvan er drie missen.

De grote grafheuvel met de kleinere eromheen. Foto: AndieW [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)] (2)

De grote heuvel is gebouwd in 3200 v.Chr. In het complex zijn meer dan 200 stenen te vinden die versierd zijn met afbeeldingen voornamelijk geometrische lijnenpatronen. Maar liefst twee derde van alle megalithische kunst in West Europa is gevonden in Knowth. Wat de kunst bijzonder maakt is dat het merendeel aan de achterkant van de stenen in het monument is te vinden. Je kon het dus niet zien in het oorspronkelijke monument. Er wordt ook wel gesproken van verborgen kunst.

Een bezoek aan het monument is alleen mogelijk als groep met een gids. De tochten zijn te boeken bij het bezoekerscentrum niet ver van Knowth.

Geometrische kunst op de stenen in de grafheuvel. Foto Dr Charles Nelson
Kunst op een van de vele stenen bij Knowth Foto John M
Een van de twee ingangen in de grote grafheuvel van Knowth. Foto By Przemysław Sakrajda – Own work, CC BY-SA 3.0, httpscommons.wikimedia.orgwindex.phpcurid=6851552
Foto Dagmar Willhalm [CC BY-SA 3.0 (httpcreativecommons.orglicensesby-sa3.0)]
Knowth. Foto Abra87 [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)]

Op Youtube zijn meerdere filmpjes te vinden over Knowth. Hieronder vind u een kleine selectie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.