Dolmen-de-Soto-Trigueros, Spanje

In de provincie Huelva in Zuid Spanje liggen meer dan 200 megalithische monumenten uit de prehistorie. De dolmen van Soto is een zeer goed voorbeeld van het type dat hier gevonden wordt. Hij is gebouwd tussen 3000 en 2500 v.Chr.

Het monument is in 1922 gevonden op het erf van de boerderij ‘La Lobita’. Direct daarna heeft er een archeologische opgraving plaatsgevonden. In drie jaar tijd is het monument opgegraven en gedeeltelijk gerestaureerd. In 1931 is het een nationaal monument geworden. In 2008 is de huidige restauratie begonnen. Hij is nu te zien in zijn volle glorie, inclusief verlichting aan de binnenkant. De heuvel is in totaal 80 meter waarmee het een van de grootste prehistorische monumenten van West Europa is. Er is een informatiecentrum vlakbij.

De dolmen is oostwest georiënteerd. Hij heeft een gang van maar liefst 21 meter en behoort daarmee tot de langste van de vele dolmen in de provincie Huelva. De breedte van de gang varieert tussen 0,82 cm en 3,1 meter in de kamer. In totaal zijn er 70 draagstenen in verwerkt. In het verre verleden is het graf al eens geroofd waardoor er veel verloren is gegaan. Toch zijn er nog 8 lichamen met artefacten gevonden waaronder aardewerk, een armband, fossielen enz.

De dolmen van Soto in de omgeving van Huelva. Kaart Google Maps
De prachtige binnenkant van het monument. Tegenwoordig keurig verlicht. Foto: Francisco Javier Torres Goberna
De kamer binnen in het monument. Foto Francisco Javier Torres Goberna
De gerestaureerde heuvel. Foto: Francisco Javier Torres Goberna6
Er zijn vele inscripties te vinden in de dolmen. Foto: Francisco Javier Torres Goberna
Een Spaans filmpje maar geeft wel een goed beeld van het monument.
Vorig artikelDolmen bij Axeitos in Galicie, Spanje
Volgend artikelSequoia Giganteum (Drents)
Harrie Wolters is algemeen directeur van het Hunebedcentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.