Top 4 boeken over Drenthe en de geschiedenis

0
1525

1 De kleine Geschiedenis van Drenthe voor Dummies

Moj! Een woord van drie letters als begroeting. Het staat voor de Drentse vriendelijkheid en gastvrijheid, maar tegelijk ook voor de eenvoud. Want daar houden Drenten van: doe mar gewoon, dan doej al gek genog. Die eigenschappen hebben een lange historie die gaat over de hunebedden, het veen, de middeleeuwse kerkjes. Maar ook over de TT en de Fietsvierdaagse. Wie in Drenthe rondrijdt, proeft de geschiedenis. Het verhaal van Drenthe staat in dit boekje. Paul Brood is archivaris en historicus bij het Nationaal Archief en kenner van de Drentse geschiedenis.

2 Geschiedenis van Drenthe – in archeologisch en nieuw perspectief

De set ‘Geschiedenis van Drenthe’ bestaat uit de uitgaven: Geschiedenis van Drenthe – In archeologisch perspectief van auteur Wijnand van der Sanden en Geschiedenis van Drenthe – In nieuw perspectief van auteur Michiel Gerding. De beide delen zijn samengevoegd in een cassette.
Tezamen bieden de boeken een overzicht van de meeste recente kennis en inzichten over de Drentse geschiedenis en archeologie, en geven een impuls aan toekomstig historisch onderzoek in Drenthe. De uitgaven zijn aantrekkelijk en toegankelijk geschreven en rijk geïllustreerd met foto- en kaartmateriaal. Er is van de nieuwste technieken gebruik gemaakt zoals drone-fotografie. Het archeologiedeel bevat bovendien veelal nieuw en niet eerder gepubliceerd fotomateriaal van bijzondere vondsten. 
De set ‘Geschiedenis van Drenthe’ is onmisbaar voor inwoners van Drenthe die meer willen weten van de geschiedenis van hun provincie. Daarnaast zal het iedereen die geïnteresseerd is in de historie van Nederland een bijzonder beeld geven van de geschiedenis van onze mooiste provincie.

3 Drenthe, plekken met een verhaal

Drenthe, plekken met een verhaal…
Drenthe kent veel plekken met aansprekende verhalen. Een standbeeld of gedenksteen, een bijzonder gebouw, een begraafplaats verscholen in een bos, een vreemde straat- of plaatsnaam; wat is het verhaal dat erbij hoort? De schrijvers gingen op zoek naar opmerkelijke verhalen die in Drenthe aan bepaalde plekken verbonden zijn. Verhalen die vaak niet bekend zijn bij het grote publiek maar die wel het bijzondere van zo’n plek naar voren halen. Komen naast onbekende ook relatief meer bekende verhalen aan bod, dan wordt er een ander en soms nieuw licht op geworpen. De toegevoegde fietsroutes en de exact aangegeven plaatsbepalingen maken het mogelijk de plekken te bezoeken. De onderwerpen in ‘Drenthe, plekken met een verhaal…’ zijn zeer gevarieerd: waarom heet een bepaalde straat zo, waarom staat een Chinees paviljoen bij een boerderij en waarom een kerk ver buiten het dorp? Een joodse begraafplaats, een dichteres in Roden, onderduikersholen, bluesmuziek, een café, volksverhalen, strijd om hoge kerktorens, het hallenhuis, een natuurgebied dat een archeologisch reservaat blijkt te zijn, een veenbrug, Drentse cowboys, een schans die wellicht geen schans was, nepboerderijen bij vliegveld Eelde, duivelsroosters bij kerken, uitkijktorens om de Russen in de gaten te houden, een boerenopstand, grensmarkeringen, antennes van een ruimtetelescoop… Dit prachtige boek met verhalen van Folkert Oldersma en Menno van Veen en foto’s van Jelle Gebert telt 220 bladzijden. Fullcolour uitgeven in 21 x 21 formaat met harde kaft

4 Drenthe Inspireert

Arie Goedhart (ofkomstig uut Zuud-Hollaand) was barre onder de indruk van de ofwisseling in het Drentse landschap. Het inspireerde hum tot het maken van gedetailleerde pentekeningen. Bomen, bossen en het stroomdalgebied van Drentse stroompies koomt onder zien haanden tot leven. In Drenthe Inspireert kriej een mooi beeld van zien grote liefde veur het landschap en zien geweldige observatievermogen.
De tiekenings wordt ofewisseld mit informatie over de umgeving deur Hero Moorlag en een aantal gedichten van Drentse dichters. Ronella Enter schreef der een toelichting over de tiekenkuunst bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.