Wat groeit op de akkers in het Oertijdpark? Welke granen en gewassen zijn te zien?

0
1297
Hunebedcentrum Foto Frank Wiersema
De Hunebedbouwers waren welliswaar de eerste boeren in Nederland, maar een deel van hun eten zal nog steeds gekomen zijn van de jacht en van het verzamelen van voedsel in het wild.

Op onze akkers in het Oertijdpark zijn verschillende granen en gewassen te zien. In dit artikel noemen we per akker de gewassen.

Akker Steentijderf

De eerste gewassen die verbouwd werden, waren emmertarwe, eenkoorn en erwten. De eerste dieren die gehouden werden waren schapen en/of geiten (de botten van schapen en geiten vertonen onderling heel weinig verschillen, daarom is het lastig om ze juist te determineren). Later kwamen hier andere gewassen en dieren bij zoals bedekte gerst, runderen en varkens. In de bossen werden akkers aangelegd. De akkers bestonden uit meerdere kleine veldjes die om de beurt werden gebruikt, om zo de grond niet volledig uit te putten. Het vee werd in de bossen gehoed.

Akker Bronstijderf

De akkers lagen in de buurt van de boerderijen. Er werd voornamelijk emmer, gerst, gierst en vlas verbouwd. Het vlas kan een indicatie zijn dat men ook al kleding van linnen heeft gemaakt, maar dat is niet helemaal zeker. Van vlas kan het lijnzaad ook worden gebruikt voor de olie.

Akker IJzertijderf

De landbouw speelde een grote rol in de ijzertijd. Er werden voornamelijk granen verbouwd zoals eenkoorn, emmer, gerst, gierst en spelt. Spelt is in deze rij een nieuw graan dat we pas vanaf de ijzertijd terugvinden, maar dat wel steeds populairder werd. Naast granen verbouwde men diverse bonen en erwten, aangevuld met vlas en huttentut. De laatste twee kunnen zowel voor de olie als voor andere doeleinden verbouwd zijn.

Hoe kom je eraan?

In diverse (web)winkels zijn de gewassen te bestellen. Hier sommen we een aantal leveranciers op: www.zaadhandelvanderwal.nl ,
https://www.vreeken.nl/, https://degodin.nl/webwinkel/, https://www.cruydthoeck.nl/winkel,
https://detuinenvanweldadigheid.nl/webshop/, www.bingenheimersaatgut.de en https://www.bolster.nl/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.