Het is maar een paar kilometer rijden voorbij de grensovergang bij Zwartemeer in Zuidoost-Drenthe en je bent er. Het Borkener Paradies is een pareltje in het Duitse Emsland. Het bijzondere natuurgebied is ca. 33 hectare groot. Vooral in het voorjaar is het een belevenis om bijna overstemd te worden door het gezang van nachtegalen.

Kaart Google Maps
Kaart Google Maps

Het Paradies ligt in het stroomdal van de Ems en wordt omringd door een oude meander van deze rivier. Wat het gebied zo bijzonder maakt is dat het een oeroud weidegebied is waar paarden, varkens en koeien geweid werden. Het was en is nog steeds een Hudewald, zoals er ook in ons land vroeger duizenden waren.  Het Borkener Paradies openbaart zich aan de bezoeker als een middeleeuws weiland. Het bijzondere aan het Paradies is dat het er niet alleen uitziet als een middeleeuws weiland, het heeft zich in de loop van de eeuwen ook zo kunnen blijven ontwikkelen. Een andere bestemming heeft het nooit gehad. Nergens, al helemaal niet in Nederland, is een dergelijk gebied nog zo compleet aanwezig.

Karakteristiek zijn de open gebieden, nat en kurkdroog, afgewisseld door een begroeiing van oude zomer- en wintereiken en struiken als sleedoorn en meidoorn. Samen met braamstruwelen zorgden deze struiken er met hun stekels voor dat jonge opslag van bomen niet door het vee werden weggevreten.

Het Paradies staat bekend om zijn talrijke vogels, insecten en niet te vergeten planten. Voor de liefhebber is het smullen daar. Het gebied is goed toegankelijk. Via wandelpaden doorkruis je met gemak het parkachtige terrein. Nog steeds grazen er paarden en soms ook koeien. Zij zorgen voor een natuurlijke bemesting.

Borkener Paradies vanuit de lucht
Borkener Paradies
Zo liet men ook in het Borkener Paradies het vee grazen.
meerstammige eik, ontstaan door het afvreten van de groeitop
Borkener Paradies
Borkener Paradies in het voorjaar met bloeiende sleedoorn
Borkener Paradies met grazend paard
Borkener Paradies met wintereiken

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.