Dolmen von La Briande – megalitisch monument in de Provence

0
1320
Dolmen de la Briande. Philippe Cosentino [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]
Dolmen de la Briande. Philippe Cosentino [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

In de streek Côte d’Azur liggen in Var verschillende hunebedden en menhirs. Tijdens onze vakantie bezochten we de Dolmen von La Briande, maar de zoektocht was niet makkelijk. De dolmen is inmiddels gerestaureerd en ligt op zo’n 300 meter van zee, ten oosten van La Bastide Blanche, Frankrijk. Ondanks de schade is de dolmen nog steeds herkenbaar door de kamer in de vorm van een rechthoek en twee draagstenen met ertussen muren van gestapelde stenen (soort droog metselwerk).

Verspreiding dolmens en menhirs in regio.
Verspreiding dolmens en menhirs in regio.

Onderzoek

In 1935 is de dolmen onderzocht door Rappaz en de opgraving leverde vuurstenen pijlpunten, werktuigen en kralen van kwarts en serpentijn op.

Plattegrond dolmen de la Briande.
Plattegrond dolmen.
Vondsten Dolmen von La Briande.
Vondsten.

Adres

De route is lastig doordat overal privewegen zijn, maar uiteindelijk zijn we via het noorden vanuit Ramatuelle gereden via de D61 oftewel Chemin de la Rouvenede naar de D93 oftewel Routes des Plages of Route de Collebasse. Vanaf de D61 sla je rechtsaf de D93 (
Route de Collebasse) in op de rotonde. Rij door tot de negende weg aan de linkerkant oftewel Route de l’Escalet. Vervolg deze weg tot een kruispunt van vier wegen – de weg Route de l’Escalet buigt af naar links – rijdt rechtdoor de weg Chemin de la Bastide Blanche in. De weg loopt uiteindelijk door op een zandweg die in twee/drie wegen splitst. De linkerweg is de te volgen weg, maar verboden voor motorvoertuigen: Chemin de la Douane. De route is prachtig met water, bergen, wijngaarden en vele bloemen.

Prachtige natuur op de route naar de dolmen.

De weg splitst zich nog een keer en volg de weg met mini bruggetje naar links over een beek.

Opsplitsing van de weg – volg. links over een beek heen

Na zo’n paar minuten lopen langs de wijngaarden zie je het hunebed Dolmen von La Briande en een wit bord aan je linkerkant. Het witte bord zie je op grote afstand! Na het bewonderen van het hunebed is het strand te bezoeken. Loop het pad door en volg de weg naar rechts. Loop tot het einde door en de weg splitst in Sentier Littoral en sla rechtsaf. Je loopt richting het strand – sla linksaf en rechtsaf en je bereikt Plage des Douanes.

Informatiebord.
Dolmen vanaf het pad gezien.

Via een toeristische website wordt aangeraden het hunebed vanuit de kust te bezoeken, zie link.

Bronnen

BARGE, H. & E. MAHIEU, 2005. Les mégalithes du Var. Actilia Multimedia Edition.

ROUDIL, O. & G. BERARD, 1981. Sépultures mégalithiques du Var. Éditions du C.N.R.S, 1981, pp. 134–139.

WIKIPEDIA DU

WIKIPEDIA FR

https://www.france-voyage.com/cities-towns/ramatuelle-33505/dolmen-briande-34629.htm


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.