Hunebed op terrein van boer Alf, Ättehög in Zweden

2
1071
Hunebed op terrein van boer Alf

Niet ver van Lund en Landskrona in Zuidwest Zweden ligt bij Högsvägen op een terrein van een boer (Alf) het Ättehög hunebed. Het is een uniek verhaal. Op het erf van Alf ligt een tweetal grafheuvels uit de prehistorie. Van eentje is allang bekend dat het een hunebed van de Trechterbekercultuur is. De andere is nog niet onderzocht waardoor het niet bekend is of deze uit de steentijd of uit de bronstijd stamt. De universiteit van Lund gaat binnen aanzienlijke tijd onderzoek doen naar deze tweede grafheuvel. De heuvel waarvan wel bekend is dat het een hunebed is is in 2016 volledig gerestaureerd en is, na afspraak met Alf, te bezoeken.

De boerderij van Boer Alf. Duidelijk zijn de twee grafheuvels te zien. Het gerestaureerde hunebed is de heuvel aan de onderkant. Kaart Google Maps

De vrouw van Alf was lerares op de lokale school en ging altijd met haar klas naar het hunebed op hun eigen terrein. 10 jaar geleden is ze overleden. Toen heeft Alf contact gezocht met de gemeente en met de universiteit van Lund. Er is afgesproken dat er onderzoek mocht plaatsvinden en dat het hunebed gerestaureerd zou worden. Dat is intussen gebeurd. Alf leidt nu, na afspraak, mensen rond op zijn eigen terrein en kan zelfs een maaltijd verzorgen. Een zeer bijzondere ervaring met een bevlogen boer die het erfgoed en het gedachtegoed van zijn vrouw in stand wil houden.

hunebed op terrein Alf
De boerderij gezien vanaf het hunebed

Wij (het team van Megalithic Routes) hadden het voorrecht om samen met Björn Nilsson van het Department of Archaeology and Ancient History van de Universiteit van Lund, op bezoek te gaan bij boer Alf. Björn heeft de restauratie begeleidt en doet het onderzoek naar het terrein van Alf. Er zijn onlangs nog twee (verdwenen) hunebedden gevonden op het terrein. De stenen zijn dan weg maar waarschijnlijk ligt er nog veel onder de grond.

Wilt u het hunebed ook bezoeken dan kunt u contact opnemen met Alf. De gegevens zijn:

Alf Andersson, Högsvägen 261, 244 93 Kävlinge, 046-735632. www.attehog.se

U kunt naast een bezoek ook een lunch of koffie met cake nuttigen in zijn boerderij. Het bezoek is vanaf 4 personen, koffie/thee of lunch is vanaf 10 personen.

Het hunebed van Alf, let ook op het kleedje bij de ingang. Dat heeft hij speciaal voor ons neergelegd zodat we bij het naar binnen gaan niet vies zouden worden.
De ingang van het hunebed
Binnen in het hunebed met uitleg van Alf
Binnen in het hunebed
Hunebed van boer Alf, speciaal voor ons had hij een kleedje neergelegd zodat we niet vies zouden worden bij het kruipen door de ingang.
Alf geeft in zijn huis een powerpointpresentatie over de restauratie
Thuis heeft Alf zijn vondsten uitgestald
Ook de vensterbank ligt vol.
Alf had een geweldige lunch voorbereid. Op afspraak is dit mogelijk voor groepen.
De deelnemers aan de Megalithic Routes bijeenkomst in de boerderij van Alf
Alf (rechts) met zijn keukenhulp zijn gastheer.
Archeoloog
Björn Nilsson geeft uitleg bij de rivier die achter het hunebed ligt. Er is een sterk verband tussen de rivier en de plek van het hunebed.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.