Munt

0
2576

Het geslacht Munt (Mentha) bestaat uit een groep vaste planten met een sterke muntgeur (Menthol). Deze geur komt vrij als je een blaadje plukt en kneust of wrijft. De soortnaam komt uit de Griekse mythologie. De god Hades wordt verliefd op een nimf Mentha en de echtgenote is niet blij. De ruzie kan niet worden gesust door Hades en hij verandert ten einde raad Mentha in een heerlijk ruikend kruid: de muntplant.
De volgende muntsoorten zijn bekend: Watermunt (Mentha aquatica), Akkermunt (Mentha arvensis), Hertsmunt (Mentha longifolia), Polei (Mentha pulegium), Aarmunt (Mentha spicata) en Witte munt (Mentha suaveolens). Inmiddels zijn er kruisingen ontstaan namelijk tussen watermunt en aarmunt – pepermunt (Mentha × piperita), tussen hertsmunt en witte munt – wollige munt (Mentha × rotundifolia), kransmunt (Mentha × verticillata) en gembermunt (Mentha × gentilis). Marokkaanse munt (Mentha spicata ‘Maroccan’) is een ras van aarmunt en kruizemunt is een varieteit van aarmunt (Mentha spicata var. crispata). Deze hebben allemaal een frisse muntgeur. Maar er zijn ook andere smaken, zoals appelmunt die ruikt naar appel (cultivar van witte munt: Mentha suaveolens ‘Apfel’), aardbeimunt ruikt naar aardbei (cultivar van akkermunt: Mentha arvensis ‘Strawberry’) en chocolademunt ruikt naar chocolade (cultivar van pepermunt: Mentha × piperita ‘Chocolate Mint’).

Mentha aquatica (2005 09 18) - uitsnede
Watermunt. No machine-readable author provided. Taka assumed (based on copyright claims). [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)]

Geschiedenis

In het Plioceen (van 5,2 tot 2,5 miljoen jaar geleden) is al een soort munt aanwezig en het bewijs hiervoor zijn fossiele zaden uit Wit-Rusland. Van nature komen soorten munt in Nederland voor en dus ook in de prehistorie groeide er munt in de natuur. Uit historische bronnen weten we dat de plant ook bekend was bij de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen. In een bepaalde periode werd de muntolie zelfs gebruikt om belasting te betalen aan de farao. Zijn priesters dachten dat het kruid toverkracht bezat en ze hielden de herkomst zorgvuldig geheim.  Rond 350 v. Christus schreef Aristoteles  over muntolie vanwege zijn geneeskrachtige en opwekkende werking.

Gebruik van prehistorie tot nu

Het kruid wordt gebruikt als smaakstof en/of geurstof. Van de plant (aarmunt en pepermunt) wordt muntolie gewonnen. Munt wordt verwerkt in tandpasta en pepermuntjes. Munt kun je zelf ook opeten. Je kunt het gebruiken in een salade, of je kunt er verse muntthee van maken. Vaak koop je de aarmunt in winkels.

De meeste muntsoorten hebben een vierkantige stengel met eivormige blaadjes en paarse aarvormige bloemen. De plantjes zijn zo’n 20 tot 90 centimeter hoog. Je kunt de plantjes het beste herkennen aan hun sterke geur.

Veel soorten die je in de tuin tegenkomt zijn speciaal gekweekt. Maar er zijn ook veel verschillende wilde soorten. Zo komen akkermunt en watermunt oorspronkelijk voor in Nederland. Je kunt watermunt vinden langs de waterkant van sloten en plassen. Witte munt en Polei zijn twee soorten die ook oorspronkelijk in Nederland te vinden waren. Deze zie je nu niet meer zo vaak, daarom worden ze beschermd en staan ze op de rode lijst.

Bronnen

https://en.wikipedia.org/wiki/Mentha
https://kingpepermunt.nl/speekbeurt/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.