Mythische Stenen – Trethevy Quoit

3
1212

Onlangs verscheen deel 12 van de hunebeddenreisgids ‘Mythische Stenen’. Deel 12 beschrijft de belangrijkste megalithische monumenten in Engeland en Wales. Wie aan Engeland denkt, denkt aan Stonehenge en zo heeft het land een grote naam als het om megalieten gaat. Maar andere monumenten zijn moeilijker te bereiken. Neemt men die moeite, dan zijn er veel hunebedden te vinden, die veel ouder zijn dan Stonehenge. De eerste kolonisten die hunebedden bouwden, kwamen waarschijnlijk in Cornwall en Zuid-Wales aan land en verspreidden zich vervolgens naar het oosten. In deel 12 worden onder andere Trethevy Quoit en Lesquite Quoit beschreven, waarschijnlijk gebouwd rond 3800 v. Chr. Hier de bijbehorende tekst en foto’s van pag. 77-79, in platte opmaak. Veel meer hunebedden op de overige pagina’s. Alle delen van Mythische Stenen zijn verkrijgbaar in de winkel van het Hunebedcentrum of op bijvoorbeeld www.mythischestenen.nl.

‘Onderweg passeren we Cotehele, een kasteel van de National Trust, dat we tijdens een eerdere reis door Cornwall bezochten. Met enige weemoed denk ik terug aan die reis langs Engelse landhuizen met grote parkeerplaatsen en relatief begaanbare wegen. Voor wie liever de smalle weggetjes mijdt, is een reis langs de landhuizen van National Trust ongetwijfeld meer ontspannen dan een zoektocht naar de prehistorische monumenten.

Trethevy Quoit (Cornish: Koyt Tredhewi) is lokaal bekend als ‘het huis van de reus’. Het doet me denken aan Kit’s Coty in Kent, vooral vanwege de enorme megalieten die gebruikt zijn. Het is duidelijk dat we hier eindelijk weer met een hunebed te maken hebben. Het laatste dat we zagen was in Dorset en daarvoor bij West Kennet. Net als andere portaalgraven van dit type, werd het oorspronkelijk bedekt door een heuvel. De restanten hiervan suggereren een diameter van 6,5 meter. Het monument heeft zeven draagstenen en een 3,7 meter lange, 10,5-tons deksteen met een natuurlijk gat. Voor de ingang bevond zich ooit een voorportaal. Een kleine rechthoekige opening rechtsonder geeft toegang tot de grafkamer. De achterste draagsteen is weggezakt waardoor de dekplaat nu schuin staat.

Voor Trethevy Quoit in Darite, smalle weg naar links inslaan, parkeren aan begin van de weg en 500 meter lopen.

Om bij Lesquite Quoit te komen moeten we weer een 2,1 meter smalle weg over, met aan weerszijden begroeiing die langs de zijkanten van de camper schuurt. Na 1,5 km kunnen we de camper in een zijweg parkeren, maar de dolmen is nergens te zien. Ik loop de coördinaten achterna dwars door het maisveld en kom uiteindelijk op een open plek waar de zwaar overwoekerde stenen liggen. Het is een van de weinige steentijdkamers in de omgeving.

Lesquite Quoit (in Trybian rechts weggetje inslaan) is eveneens een portaaldolmen. Er zijn slechts 20 portaaldolmens in het Verenigd Koninkrijk overgebleven. Volgens lokale volksverhalen zijn de stenen vanaf Helman Tor naar deze plaats geworpen door de duivel die met de stenen speelde. De deksteen meet 5,1 m bij 3,3 m.’

3 REACTIES

  1. Beste Hendrik,
    Waarop baseer je eigenlijk je bewering dat “de achterste draagsteen van Trethevy Quoit is weggezakt, waardoor de dekplaat nu schuin staat”. Er zijn nog andere dolmens waarvan de deksteen ook schuin ligt.

  2. Heer Gommers,
    In je reactie beweer je dat langs de Quoit is geploegd en dat daardoor een draagsteen is verzakt. Maar er is nog een deel van de 6 m brede omringende cairn over, en in 2017 werd er werd een greenstone platform ontdekt dat zich naar het veld uitstrekt. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat er langs werd geploegd.
    Volgens de Cornwall Heritage Trust werd Trethevy Quoit in 2016 op het Heritage at Risk Register geplaatst omdat de mogelijkheid bestond dat de setting van het monument gecompromiteerd zou worden doordat het veld voor grazen gebruikt werd hetgeen de toegang tot het terrein zou verkleinen. In 2017 werd de Quoit van de lijst afgevoerd nadat het grasveld door de Trust was aangekocht.
    Draagstenen verzinken niet zomaar in de grond, megalietische monumenten tonen ook de kunstzinnigheid van de ontwerpers en bouwers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.