In en om ons Oertijdpark zijn bijzondere insecten te vinden, maar heel opvallend zijn de geelzwarte rupsen en roodzwarte vlinders van de sint-jacobsvlinder (Tyria jacobaeae). Deze nachtvlinder is overdag en ’s nachts actief. De vlinder is te vinden in Europa en Azië, maar inmiddels als bestrijdingsmiddel tegen jacobskruiskruid in Noord-Amerika, Australie en Nieuw-Zeeland te vinden. De vlinder is te vinden op de zandgronden waar zijn waardplant te vinden is: kruiskruidsoorten, waaronder het giftige jakobskruiskruid.

Vlinder
De prachtige vlinders zijn vanaf april te zien en de laatste vlinders vliegen rond in het begin van de maand augustus. De zwart met rode vleugels hebben een lengte tussen de 1,6 en 2,1 cm.

Rups
De rups heeft kenmerkende zwartgele strepen en wordt dan ook wel de zebrarups genoemd. De opvallende verschijning maakt duidelijk dat de rups oneetbaar is doordat deze jakobskruiskruid eet. Het gif stapelt zich op in de rups en de rups geeft het geconcentreerde gif door aan de vlinder. Zowel de rups als de vlinder zijn oneetbaar.