Rotstekeningen uit de Bronstijd op Bornholm

0
1362
Rotstekening Bornholm, Madsebakke

Op Bornholm valt op archeologisch gebied veel te beleven. Rotstekeningen bijvoorbeeld. Deze in harde graniet gegraveerde tekeningen en symbolen komen verspreid over het hele eiland voor.  De meest indrukwekkende en tegelijk ook de mooiste komen voor bij Madsebakke in het uiterste noorden van Bornholm. De locatie ligt iets boven de plaats Sandvig en is met borden aangegeven. Om er te komen hoeven geen lange wandelingen te worden gemaakt. De rotstekeningen zijn heel makkelijk met de auto te bereiken. Een smalle asfaltweg met aanwijsbord tussen de plaatsen Allinge en Sandvig leidt via de Stadionvej (=stadionweg) heuvelopwaarts naar de vindplaats.

Bornholm, Kaart Google Maps
Madsebakke, Kaart Google Maps

De rotsgravures ook wel petroglyfen genoemd, dateren uit de Bronstijd . Zij vormen de oudste bewijzen voor bewoning in de prehistorie op dit eiland. Op een aantal door het landijs in de laatste ijstijd volkomen gladgeschuurde granietrotsen hebben bewoners in de bronstijd gravures in de harde graniet gehakt. De rotstekeningen stellen verschillende motieven voor, waaronder die van schepen het mooiste en ook het belangrijkste zijn. Er zijn zelfs verschillende types afgebeeld. Het lijkt er op dat de locatie bij Madsebaake voor de bronstijdbewoners een grote betekenis moet hebben geahd, wellicht was het een heilige plaats.

Bij een bezoek valt op dat de rotstekeningen ingekleurd zijn met roodbruine verf. Niet alleen worden de symbolen zo duidelijker, oorspronkelijk waren de gravures ook ingekleurd. De rotsstekeningen bewijzen dat men al meer dan duizend jaar voor de jaartelling in staat was om zeewaardige schepen te bouwen. De gravures dateren van 1800 tot 1500 voor Chr.

,

Madsebakke
Madsebakke
Madsebakke
Madsebakke
Madsebakke
Madsebakke
Madsebakke
Madsebakke

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.