Samenwerking tussen Het Drentse Landschap en het Hunebedcentrum

0
903

BEWUSTWORDINGSCAMPAGNE HUNEBEDDEN

In de zomer van 2018 is Stichting Het Drentse Landschap samen met het Hunebedcentrum een bewustzijnscampagne gestart rond de hunbedden. De directe aanleiding voor de campagne vormde het gegeven dat het grootste hunebed van Nederland, D27, steeds meer een klimtoestel is geworden. Dit hunebed ligt circa 100 meter van het Hunebedcentrum. Door de toestroom van bezoekers was het betreffende hunebed, met name in de weekenden, verworden tot een soort klimtoestel (immers, waar er 1 kind op klimt, klimmen er meer). Het aantal klachten hierover nam steeds meer toe. In het hunebedcentrum wordt bezoekers uitgelegd dat hunebedden bijzondere monumenten zijn die met respect behandeld horen te worden, terwijl ze buiten zien dat het hunbed  als een ‘klimrots’ wordt gebruikt. Dat is niet uit te leggen.  

Respect terugkrijgen

Om het respect voor hunebedden terug te krijgen én mensen meer bewust te maken van het feit dat een hunebed een (graf)monument is besloten het Drentse Landschap en het Hunebedcentrum te starten met een bewustwordingscampagne die er toe zal moeten leiden dat er niet meer op hunebedden geklommen gaat worden. Als eerste is gezocht naar mogelijke maatregelen om bezoekers duidelijk te maken dat beklimmen niet de bedoeling is, waarbij de basis blijft dat een hunebed altijd beleefbaar moet blijven en de mystieke en bijzondere sfeer behouden blijft.  Gekozen is voor een experiment van waarschuwingsborden bij hunebed D27. Naast de waarschuwingsborden die de bezoeker van D27 erop wijst dat je niet op een hunebed moet klimmen is te lezen ‘hunebed niet beklimmen’. Het is geen verbodsbord. Wel zullen mensen worden aangesproken op hun gedrag als er ondanks de waarschuwing toch op het hunebed wordt geklommen. Dit kan gebeuren door medewerkers van het Hunebedcentrum, BOA’s en bezoekers. Uiteraard wordt er daarbij ingezet op voorlichting en worden er geen sancties opgelegd.

Waarschuwingsborden

De officiële onthulling van de waarschuwingsborden op  12 augustus 2018 bij hunebedD27 heeft enorm veel media-aandacht gegenereerd. Er is vervolgens veel over gepubliceerd en gediscussieerd. In het kader van de bewustwordingscampagne is deze media-aandacht zeer waardevol gebleken. Het effect van de waarschuwingsborden heeft daardoor een extra component gekregen en er kan inmiddels geconcludeerd worden dat er op hunebed D27 niet meer geklommen wordt. Neemt niet weg dat de bewustwordingscampagne die we zijn gestart door moet lopen.

Hunebedpaspoort

In het volgende stadium van de campagne wordt ingezet op de jeugd in de basisschoolleeftijd. Hiervoor wordt een hunbedpaspoort ontwikkeld.  In het hunebedpaspoort zal  algemene informatie over hunebedden worden opgenomen, opdrachtjes en taken waarbij ‘stempels’ verzameld moeten worden. Een vol paspoort levert bovendien een mooi ‘cadeautje’ op. Met behulp van dit paspoort kunnen kinderen laten zien dat zij zich er bewust van zijn wat hunebedden zijn en hoe waardevol ze zijn voor Drenthe (en de rest van Nederland).

Verdere samenwerking

Het Drentse Landschap en het hunebedcentrum werken niet alleen samen aan het hunebedpaspoort, de samenwerking wordt in 2019 verder uitgebreid. Zo wordt binnenkort een gezamenlijke flyer uitgebracht over hunebed D27. In die folder is een actie opgenomen waarbij nieuwe beschermers van Het Drentse Landschap, twee toegangskaarten ontvangen voor het Hunebedcentrum. Daarnaast zal het hunebedcentrum zich presenteren op het jubileumfestival van Het Drentse Landschap op 23 juni a.s. in Orvelte en zal Het Drentse Landschap, net als eerdere edities, deelnemen aan de Dag van het Hunebed op 11 augustus 2019.

Over Stichting Het Drentse Landschap

Stichting Het Drentse Landschap zet zich al 85 jaar in om alles wat Drenthe tot Drenthe maakt, te beheren en te behouden. Als provinciale trustorganisatie heeft de stichting  inmiddels de zorg over bijna 9.000 hectare natuur, 300 gebouwen, 22 hunebedden en vele archeologische objecten. Dit mooie werk doen zij met 42 betrokken medewerkers en een team van ruim 350 vrijwilligers vanuit verschillende locaties in Drenthe.

Als provinciale trustorganisatie zet Het Drentse Landschap zich in om historisch waardevolle objecten en het unieke Drentse Landschap en de natuur voor bewoners en bezoekers van Drenthe, nu en in de toekomst te behouden. Dit gebeurt door beheer, restauratie, soms herbestemming. De Stichting draagt bij aan de culturele, toeristische en economische versterking van de provincie door haar monumenten en natuurgebieden in stand te houden, te ontwikkelen en open te stellen waar mogelijk.

Meer informatie over het Drents Landschap zie www.drentslandschap.nl

D27 Foto Daniel Muskee

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.