Steenschip in Skane in Zweden, Ales Stenar

0
2213
Foto: Bengt A Lundberg Riksantikvarieämbetet [CC BY 2.5 (httpscreativecommons.orglicensesby2.5)]

In Zweden liggen op diverse plekken zogenaamde steenschepen. Het zijn monumenten gemaakt van grote stenen die in de vorm van een schip zijn gebouwd. Lang werd gedacht dat ze gemaakt zijn door de Vikingen. Intussen is bekend dat ze gemaakt zijn in de Noordse ijzertijd. Een van de beroemdste is Ales Stenar aan de kust van Skane in Zuid Zweden bij Kåseberga. Deze is van ongeveer 600 na Christus (het einde van Noordse ijzertijd). Hij is 67 meter lang en 19 meter breed. Hij bestaat uit 59 zandstenen blokken steen. Vandaag de dag is het een van populairste attracties in Skåne.

Ales Stenar Kåseberga. Jan Alwin de Jong / Studio Stedum.
Ales Stenar Kåseberga. Jan Alwin de Jong / Studio Stedum.

Onderzoek

Onderzoek naar de stenen van Ale is begonnen in 1989. Er is onder andere een versierde pot met crematieresten uit een brandstapel gevonden. De crematieresten werden gedateerd tussen 330-540 n.Chr., maar verkoolde etensresten en houtskool werden gedateerd tussen 540-650 n.Chr. Op basis hiervan wordt de bouw van het stenen schip gedateerd rond 550 n.Chr.

David Lennartsson

Adres

Ales Stenar
Kåseberga, 271 78 Löderup

Bronnen

Wikipedia

Wikipedia

Visit stad osterlen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.