Tekening van Linne

0
2211

Tussen Linne en Sint Odiliënberg deden archeologen in 1997 zes weken grondonderzoek. Sint Odiliënberg ligt in Zuid Limburg net onder Roermond. Dit onderzoek vond mede plaats omdat amateur archeologen in deze regio in 1985 circa 500 vuurstenen aan het oppervlak hadden gevonden. Vervolgens werd in 1993 een jagerskamp gevonden bij Sint Odiliënberg. Hier heeft de tekenaar waarschijnlijk gewoond.

Tijdens het onderzoek van 1997 werd er een bijzondere vondst gedaan. In een kiezelsteen vonden ze een oude tekening. De steen wordt “De steen van Linge” genoemd. De tekening werd ongeveer 10.000 voor Christus gemaakt en wordt tot op vandaag beschouwd als de oudste tekening van Nederland.

De steen is gevonden met andere voorwerpen die gerekend worden tot de ‘Fredemesser-Cultuur’
(Cultuur uit het Laat-Paleolithicum) Aan de sporen op de steen is te zien dat hij gebruikt is om vuursteen mee te bewerken. De tekening staat op een platte kant en bestaat uit een driehoek met daarin dwarse lijnen. Helaas is er een stuk van de steen afgebroken waardoor de tekening niet compleet is.

Er is veel discussie over de betekenis van de driehoek. Sommige mensen zien er de schaamstreek van een vrouw in, anderen een tent.

Daarnaast was er twijfel over de echtheid van deze tekening. Na de vondst van “Danser van Wanssum” en de “Venus van Geldrop” stelde een archeologisch bureau uit Groningen dat deze tekening vervalst waren. Ook over de Tekening van Linne bestond deze twijfel.
Hierna werd er door een archeologisch expertteam uit Bordeaux  onderzoek gedaan en de conclusie was dat alle drie de tekeningen daadwerkelijk uit de oertijd kwamen. Sinds dat onderzoek geldt “De Steen van Linne” officieel als oudste tekening van Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.