Boeken top 12 voor wildplukken

2
2718

1 Het Oerboek – Ontdek de oerprovincie Drenthe

Het oerboek is een ontdek-, herken- en beleefgids. Een handvat voor mensen die willen begrijpen waarom Drenthe “oerprovincie’ genoemd wordt. Die willen zien dat de historie er voor het oprapen ligt, op straat en in het landschap. Die het oergevoel willen ervaren dat zich van je meester maakt te midden van zo veel tastbare geschiedenis. Dit boek geeft daartoe een aanzet in ruim vijftig prachtige verhalen.
Dit boek wijst de lezer de weg. Het is een gids die de talloze bewijzen benoemt van Drenthe als oerprovincie. Niet alleen de overbekende elementen in het landschap, zoals hunebedden en de schaapskuddes op de paarse heide, maar ook de vele geologische en archeologische tekens van de Drentse (pre)historie. Zoals Saksische boerderijen, brinken, essen, dobben en poelen, grafheuvels en pingoruïnes, en nog véél meer.
Bijna overal in deze provincie is natuur te vinden die een rol speelde in het dagelijks leven van onze (verre) voorouders. Bomen, heesters en heel veel wilde plantensoorten werden vroeger veel gebruikt bij pijnbestrijding en als geneesmiddel bij allerlei ziekten. Om boze geesten buiten de deur te houden, en goede geesten gunstig te stemmen, maar ook om ervan te eten, als smaakmaker, en zelfs als opwekkend middel. In twintig oerrecepten geeft het oerboek tips over gebruik van die oeroude natuur in de hedendaagse keuken. 
Harrie Wolters, directeur Hunebedcentrum: Als u Drenthe, de oerprovincie van Nederland, met alle zintuigen wilt ervaren en meer wilt halen uit uw bezoek aan de provincie dan is het Oerboek een mooie start om het avontuur te beginnen. Of u bezoeker bent of inwoner u zult Drenthe op een nieuwe manier ontdekken.

Het Oerboek

2 Eetbare wilde planten, 200 soorten herkennen en gebruiken

200 Eetbare wilde planten herkennen en gebruiken.

3 Het grote wildplukboek – eten uit de natuur

Nu paperback-editie! 
Het is hip en trendy, je eigen eten sprokkelen in de natuur. Maar hoe pak je dat aan? Waar moet je op letten? Wat kun je wél eten en waar moet je met een grote boog omheen lopen?
Edwin Florès beschrijft in dit boek de geheimen van het wildplukken. Hij neemt je mee van het donkere bos naar de zilte kust en behandelt meer dan 200 wilde eetbare planten, bessen, noten, wortels en paddenstoelen. En als na afloop je mand of tas gevuld is met bessen, noten of bloemen, hoe verwerk je dan al die heerlijkheden?
Chefkok Jonnie Boer van De Librije weet hier wel raad mee. Hij beschrijft in duidelijke recepten hoe je de inhoud van je wildplukmand verwerkt in verrukkelijke siropen, jams, zouten, boters en nog meer lekkers.

4 Het wildpluk kookboek

Na het succes van Het grote wildplukboek komt wildplukker Edwin Florès met Het wildplukkookboek. Want als na afloop van het wildplukken je mand of tas gevuld is met bessen, noten, bloemen of paddenstoelen, hoe verwerk je deze dan tot een lekkere maaltijd?
In bijna 300 recepten laat Edwin Florès samen met topkok Ron Blaauw en Bobby Rust van Rongastrobar zien hoe je de inhoud van je wildplukmand verwerkt in en tot de meest heerlijke gerechten.

5 De natuur op je bord

Zomerse bloemen, winters theegenot … wildplukken het hele jaar rond. ”De natuur op je bord” is een feest voor liefhebbers van eten uit de natuur. Daar waar de meeste boeken niet veel verder gaan dan brandnetelsoep en kamillethee, biedt dit boek een originele blik op het culinair verwerken van je wilde eetbare oogst.
Wat dacht je bijvoorbeeld van paardenbloemtapenade, madeliefjesazijn, gevulde akkerwinde met kamille, verwarmende bloementhee, hazelnootlatte of zeewiercrackers? De recepten worden aangevuld met pluk– en bewaartips en weetjes over de gebruikte wilde planten, bessen, noten en kruiden.

6 Verrot lekker – zelf fermenteren eenvoudig, lekker en gezond

”Fermenteren is een opvallende trend. We zien topchefs als Jonnie Boer heel erg in de weer met fermenteren.” Hans Steenbergen, Foodtrendwatcher of the year.
Fermenteren is het functioneel laten rotten van voedsel. Het is een oude vorm van conserveren, een techniek van vroeger die helemaal terugkomt. Het past in de trend van gezond en het verduurzamen van voedsel. Alles wat we lekker vinden, is vaak gefermenteerd. Zoals: vanille, koffie, wijn, bier, kaas, brood, peper, etc. Het enige wat je nodig hebt is zout, water, groente (of fruit), steriele potten en tijd.
Verrot lekker is een praktisch kook- en doeboek, met veel recepten. Allerlei producten komen aan de orde: niet alleen groente en fruit, ook zuivel, vlees, vis, noten, zaden en granen. Auteur Christian Weij geeft je zijn basisregels en maakt je thuis in de wereld van het fermenteren.
Weij: ”Neem een witte kool. Die kun je natuurlijk gewoon laten rotten, maar dan kun je hem na een week of zes weggooien. Je kunt hem ook gecontroleerd laten rotten: als ik er zout bij breng, kan de melkzuurbacterie als enige overleven en die zet de koolhydraten om in melkzuur. En zo ontstaat zure kool.”

7 Uit de tuin in de fles

We vinden het heel vanzelfsprekend dat we ons eten zelf bereiden en dat het daarmee lekker, gezond en vers is. Waarom leggen we de lat niet net zo hoog als het om drinken gaat? Uit de tuin in de fles biedt heel veel praktische informatie en laat tegelijkertijd zien hoe leuk en verrassend het is om je eigen drankjes te maken. Want het wordt hoog tijd dat we onszelf gaan verwennen met drankjes gemaakt van ingrediënten uit eigen tuin, van het balkon of uit de vrije natuur. In dit boek vind je bijna zeventig recepten voor het maken van de heerlijkste sapjes, drankjes en wijnen – met en zonder alcohol: van amaretto, perensiroop en limoncello tot appelcider, rozenbottel siroop en vlierbloesemchampagne -, maar ook vind je er allerlei informatie, tips en websites in over het telen, bewaren en inmaken van fruit.

8 Gekruid & geroerd

Een waardige opvolger van Koken met onkruid is dit nieuwe ‘recepten- en verhalenboek’ van Daniëlle Houbrechts. Met dit boek toont ze opnieuw aan dat je met kruiden niet alleen kunt koken! Er zijn namelijk ook kruidenrecepten die je er stralend doen uitzien, die je tot rust brengen, kortom, die de kwaliteit van je leven verbeteren. Bovendien vertelt ze op haar eigen boeiende manier tal van anekdotes en volkse weetjes die onlosmakelijk met de kruiden verbonden zijn.

9 Gekruid

Als geen ander weet Ivo Pauwels u rond te leiden in de grote diversiteit aan kruiden en specerijen. Hij vertelt u op een boeiende wijze over hun geschiedenis, waar en hoe ze groeien en bloeien en wat ze voor u in petto hebben. In haar heldere stijl, vult Gerty Christoffels de uitgebreide kruidenkennis van Ivo Pauwels aan met persoonlijke anekdotes en tips die tot meer smaak, comfort en creativiteit in uw dagelijkse leven leiden.

10 Bloemen met smaak

Een stijlvol, creatief boek voor liefhebbers van (eetbare) bloemen, gezelligheid en lekker koken! Want wat is er leuker dan het versieren van je verjaardagstaart, salade of toetje? Eetbare bloemen zijn vrolijk, feestelijk, smaakvol en verbinden je met de natuur. Dit boek laat zien welke bloemen geschikt zijn om je maaltijd op te fleuren – en biedt vele andere toepassingen, creatieve tips en verrassende recepten. Laat je inspireren! Met puur eten en meer natuur om lekker van te genieten. Elk vanuit hun eigen specialisme, geven 20 experts hun top 5’s van eetbare bloemen. O.a. de top 5 van Modeste Herwig, Natascha Boudewijn, Rob Baan, Daniëlle Houbrechts (B) en de dieren van Artis.
– 50 bloemen die geschikt zijn om op te eten
– Recepten, weetjes en praktische tips
– Met overzichtelijke samenvatting op de losse uitklapkaart
Volop inspiratie voor liefhebbers van bloemen, gezelligheid en lekker eten!

11 Rozen om op te eten – bijzondere gerechten met rozen en tips voor het kweken (UITVERKOCHT)

Door de eeuwen heen werden rozen niet alleen gebruikt om huis en tut te verfraaien; ze dienden ook als ingrediënt voor bijzondere gerechten en als geneesmiddel. Ook nu nog is de etherische olie een van de belangrijkste oliën in de aromatherapie, maar van die geurige rozenolie kunnen ook bijzondere gerechten worden gemaakt. Er zijn schitterende, geurige rozen zoals de rode Sympathy en Musa Mara en de zalmkleurige Charles Austin, waarmee bijzondere en smakelijke resultaten kunnen worden verkregen. Rozen om op te eten omvat een bijzondere reeks voor-, hoofd- en nagerechten s salades met rozenblaadjes of met rozenvinaigrette, lamskoteletjes en tonijn met rozensaus, rozenbavaroistaart met rozenroom. Ook marmelade, rozenazijn, rozensiroop en rozensnoeperijen ontbreken niet. Bovendien zijn tips over het kweken van rozen opgenomen. Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s van schitterende rozen en bijzondere gerechten, een speciaal kookboek voor ieder die van aparte gerechten houdt.

12 Zonnebloemen – botanisch / esthetisch / praktisch / culinair (E-BOOK)

Een avontuurlijk verhaal over de zonnebloem met botanische gegevens, zijn rijke verleden, boeiende toekomst en culinaire toepassingen.
Een nieuwe toptitel in de succesreeks ‘Bloemlezingen’.
Met kunstzinnige foto’s van Philippe Debeerst en praktische opnames van Peter Bauwens.
LINK NAAR E-BOOK

2 REACTIES

  1. Interessant artikel! Ik ben op zoek naar een boek voor een camper reis door Europa, welk boek zou dan het meest geschikt zijn? Dankuwel!

    • Ik raad u de boeken aan van Hendrik Gommer. Hij heeft een mooie reeks reisgidsen gemaakt door Europa, specifiek voor mensen met een camper. Er zijn intussen 18 delen verschenen. Groet, Harrie Wolters

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.