Goseck prehistorisch observatorium

De Goseck cirkel (in het Duits: Sonnenobservatorium Goseck) is een structuur uit het Neoliticum in Goseck niet ver van Halle in Sachsen-Anhalt. Het is gevonden in 1991 doordat het zichtbaar te zien was op een luchtfoto. In 2002 is door de Universiteit van Halle-Wittenberg gestart met een opgraving.

Uit het onderzoek is gebleken dat de constructie dateert van 4900 v.Chr. Het is gebruikt tot rond 4700 v.Chr.. Het is daarmee een van de oudst bekende ronde omsluitingen (enclosure) in Europa. Het wordt omschreven als een rituele plek. Welke rituelen dat waren is niet bekend.

De cirkel heeft een doorsnede van 75 meter waarbinnen twee ringen van palen zijn gebouwd. Er zijn een paar ingangen die een relatie hebben met de zonsopkomst en zonsondergang op 21 december (de kortste dag). Er zijn ook nog een paar kleinere ingangen die een relatie hebben met de langste dag (21 juni).

De hele site is zo goed als kan nagebouwd. Het is sinds 2005 toegankelijk voor bezoekers.

Er wordt een relatie gelegd met de palencirkel van Pommelte en ook met de schijf van Nebra die in het museum in Halle is te zien. Er moet in de steentijd een groots ritueel landschap zijn geweest in de omgeving van Halle.

De hierboven genoemde locaties zijn opgenomen in een archeologische route, de zogenaamde Himmelswege.

Plattegrond van het observatorium Goseck
Een van de ingangen die geassocieerd wordt met de zonsopkomst en zonsondergang gedurende de kortste dag van het jaar.
De doorsnede van de palencirkel is 75 meter
Van afstand wordt duidelijk hoe groot het monument is.
Ingang van het zonneobservatorium
Informatiepanelen

Op youtube staan diverse filmpjes in het Duits. Hieronder zijn een paar links te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.