Hunebedcentrum steeds vaker bezocht door buitenlandse delegaties

0
856
Delegatie Wildeshausen

Dit jaar zijn al meerdere buitenlandse delegaties langs geweest uit voornamelijk Duitsland om de nieuwe expositie te zien. Op 19 januari is de nieuwe vaste expositie geopend. Niet lang daarna is een delegatie uit de gemeente Wildeshausen langs geweest. Deze gemeente ligt niet ver onder Oldenburg en heeft in de omgeving een aantal prachtige hunebedden liggen. Al langer is hier de wens om een informatiecentrum over de hunebedden en andere archeologische monumenten te openen. Ze hebben ideeën opgedaan in het Hunebedcentrum en intussen is het bijna zover. Het geld is rond en binnenkort wordt in Wildeshausen begonnen met het bouwen van het informatiecentrum.

Een tweede delegatie kwam uit Albersdorf in Schleswig Holstein. In Albersdorf is al lang een archeologisch openluchtmuseum waar de hunebedden centraal staan. Een aantal jaren geleden is besloten om er een museum naast te bouwen. Het geld hiervoor is bijna binnen. Ze hebben in Borger ideeën opgedaan voor hun nieuwe museum.

Albersdorf

Een derde delegatie bestond uit een groep archeologen en museummedewerkers uit de omgeving van Herne, Munster en Osnabruck. Ze hebben inspiratie opgedaan, onder andere voor een grote expositie over Stonehenge die over twee jaar in Herne in het Ruhrgebied open gaat.

Archeologisch museum van Herne waar over twee jaar een grote expositie over Stonehenge komt.

Niet alleen zijn er delegaties naar ons toe gekomen. We zijn ook zelf op pad geweest. Bijvoorbeeld naar Landskrona in Zuid-Zweden waar een bijeenkomst van de Europese organisatie Megalithic Routes plaats vond. We mochten daar onszelf presenteren. Meerdere partijen hebben daarna aangegeven dat ze naar ons toe willen komen om met eigen ogen te zien hoe we in Nederland het verhaal van de hunebedbouwers vertellen. Binnenkort kunnen we een delegatie uit Zuid Zweden verwachten.

Eind augustus staat weer een groep gepland. Dit keer uit de gemeente Salzwedel uit Duitsland (Sachsen-Anhalt). Zij hebben in hun gebied veel hunebedden liggen en willen daar graag meer mee doen. Aan de ene kant de monumenten restaureren en routes ontwikkelen en aan de andere kant de presentatiekant verbeteren, of beter gezegd starten want er is nog helemaal niets op dit moment. We hopen dat we ze op weg kunnen helpen.

Hunebed in de omgeving van Salzwedel

Eind december vindt er een groot internationaal congres plaats in Schleswig-Holstein. We zijn uitgenodigd om ook daar ons museumconcept te vertellen.

Het is mooi om te zien dat wat we doen in Borger internationale uitstraling heeft. We zien dat niet alleen terug in de delegaties uit diverse gebieden maar ook in de hoeveelheid bezoekers uit allerlei landen. We zien steeds meer Amerikanen, Canadezen, Israëliërs, Indiërs, Japanners, Italianen en meer. Dit is nieuw, tot een paar jaar geleden wisten wel Duitsers en Vlamingen ons te vinden maar meer niet. Een mooie ontwikkeling!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.