Knoflook – oergezond!

0
2254

Knoflook zou oergezond zijn en na dit artikel eet je wel elke dag knoflook… Zelf ben ik met een test bezig met elke ochtend een teentje knoflook eten. Inderdaad rauw! Het is letterlijk even doorbijten, maar ik merkte na driedagen al wel een hele andere beleving in mijn lijf: minder moe, geen spierpijn na sporten, voel me lekker, en niet onbelangrijk: ik heb geen last van muggensteken of van andere insecten of beestjes. Want die vinden net als vampiers mijn bloed niet zo lekker meer. Hoe je de knoflook toepast is nog een vraag: de ene partij zegt rauw is het beste en de tegen partij zegt je het beter lichtjes kunt bakken. Maar wat het ook mag zijn, dat er zo veel kracht in zulke witte bolletjes kan zitten, is en blijft wonderlijk!! In dit artikel ga ik verder in op de geschiedenis, het gebruik en de inhoudsstoffen.

Knoflook naast andere soorten van het geslacht Allium. Afbeelding van Robert-Owen-Wahl via Pixabay.

Het gewas

Knoflook (Allium sativum) is een bolgewas en behoort dat de lookfamilie net als de bieslook, prei, sjalot en ui. Voor de winter slaat knoflook energie op in een bol zodat hij snel groeit en bloeit in het voorjaar. De knoflook groeit liefst in de volle zon en doorlatende grond. Van oorsprong komt de knoflook voor in Centraal-Azie en het noordoosten van Iran. Inmiddels is het een bekende smaakmaker (en als volksmedicijn) in de hele wereld. Vandaag de dag wordt 80 procent van de te produceren knoflook verbouwd in China.

Knoflook. Afbeelding van Hans Braxmeier via Pixabay.

Gebruik van prehistorie tot nu

De oude Egyptenaren gebruikten al de knoflook zowel als medicijn als smaakmaker – een eerste vermelding dateert uit 1500 v.Chr. De priamidenbouwers aten knoflook! In het oude Rome was het voedsel voor de armen, maar ook de Romeinse arts Claudius Galenus schreef knoflook voor (voor bijna alle problemen). Gladiotoren kauwden knoflook, omdat de Romeinen dachten dat de tenen de spieren versterken. In de middeleeuwen werd de knoflook gebruikt om te beschermen tegen de pest, de duivel en heksen. Uiteraard kent iedereen de verhalen dat knoflook vampieren zou weghouden. Penicilline voor de armen noemt men knoflook in Rusland. Knoflook kan brandwonden veroorzaken bij plaatselijke toepassing, wordt gebruikt als afrodisiacum en is giftig voor honden en katten.

Een van zwavelverbindingen – allylmethylsulfide – wordt niet verteerd door het lichaam en wordt onderdeel van de lichaamsgeur. Wetenschappers hebben aangetoond dat de geur helpt tegen muggen, maar mensen kunnen de geur ook vervelend vinden.

Knoflook. Afbeelding van Camanisa via Pixabay.

Lekker!

De knofloook kan je eten droog of vers eten. Vers kan je het fijn snijden of persen met een knoflookpers. De smaak en geur van de knoflook is doordringend en wordt veel gebruikt in Midden-Europa en langs de Middellandse Zee.

Knoflooktenen. Afbeelding van ENRIC SAGARRA via Pixabay.

Medicijn?

Wetenschappers hebben aangetoond dat knoflook een bloeddrukverlagende en cholesterolverlagende werking heeft, maar meer onderzoek is nodig. De zwavelverbindingen in knoflook zouden zorgen voor vaatverwijding. Nieuwe onderzoeken tonen geen effect bij cholesterol. Onderzoeken hebben ook aangetoond dat knoflook bloedstolling vermindert – grote hoeveelheden eten is niet verstandig rondom operaties en bevallingen of bij geneesmiddelen met dezelfde werking. De stof allicine in de knoflook doodt bacteriën. Bij onderzoek bij ratten zouden knoflooksupplementen het testosterongehalte verhogen.

Knoflook zou het immuunsysteem een oppepper geven, het aantal verkoudheden en de lengte ervan verminderen. Als je vaak verkouden bent, dan zou het toevoegen van knoflook aan je voeding wel eens zeer nuttig kunnen zijn.

Knoflook was één van de vroegste ‘prestatieverhogende’ stoffen. Het werd vroeger gebruik in oude culturen om vermoeidheid te verminderen en het werkvermogen van arbeiders te vergroten. Vooral opvallend is dat het werd toegediend aan Olympische atleten in het oude Griekenland. Knoflook lijkt inspanningsactiviteit te verbeteren, piek-hartslag te verlagen en door inspanning veroorzaakte vermoeidheid te verminderen.

Knoflook eten zou helpen bij het ontgiften van zware metalen in het lichaam. Bij een hoge dosis knoflook blijken de zwavelverbindingen in knoflook te beschermen tegen orgaanschade door gif van zware metalen. Bij werknemers van een fabriek voor auto-accu’s bleek dat knoflook het loodniveau in het bloed deed dalen.

Knoflook is ook erg goed tegen een koortslip door natuurlijke antibiotische eigenschappen die virussen, bacteriën en schimmels tegen kunnen gaan. Snij een plakje knoflook af en hou deze 10 minuten tegen de koortslip aan. Het prikt lichtjes en ebt dan weg – doe het twee keer per dag met verse knoflook. Je koortslip verdwijnt.

Knoflook is zeer voedzaam en bevat heel weinig calorieën. In knoflook zit mangaan, vitamine B6, vitamine C, selenium, vezels, behoorlijk wat calcium, koper, kalium, fosfor, ijzer en vitamine B1.

Knoflook. Afbeelding van Emilian Robert Vicol via Pixabay.

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Claudius_Galenus

https://nl.wikipedia.org/wiki/Knoflook

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.