Overzicht nep hunebedden

1
2085
Hunebed van de heer Nijdam in Een

Op diverse plekken in Drenthe, en ook daarbuiten, zijn de afgelopen 50 jaar hunebedden gebouwd. Ze zijn gebouwd om diverse redenen, vanuit nostalgie, vanuit identiteit, vanuit een project of vanwege een andere reden. We geven hier een overzicht weer van hetgeen ons bekend is, in willekeurige volgorde.

Hunebed voor Fletscher wellness-hotel Hunzebergen in Exloo.

Nep hunebed voor Hunzebergen

Op het terrein van vakantiepark Hunzedal in Borger staan bij de ingang twee exemplaren.

Hunebed 1 op vakantiepark Hunzedal
Hunebed 2 op vakantiepark Hunzedal

Hunebed in Westdorp.

Westdorp heeft een speciaal hunebed op de Brink staan. Zo rond 2005 is hij er door een shovel neergezet. De keien komen bij boeren uit de omgeving vandaan. Op het bordje ernaast lezen we dat het hunebed ‘zonder subsidie, sponsorschap en commissievorming geplaatst is’. Eerst werd het door de gemeente gedoogd, maar op een gegeven moment kreeg het een officiële status.

Huijing: “Het is het enige hunebed met een bouwvergunning.”

Foto: Harm Oldengarn (rechts) en Henk Huijing bij het hunebed dat de inwoners van Westdorp zelf hebben gebouwd. DvhN/Duncan Wijting

Hunebed in Een, aan de Hoofdstraat 49, gebouwd door de heer Nijdam. Hij is gemaakt van keien die in de buurt zijn gevonden en daarna aangevuld met een aantal aangekochte stenen.

Hunebed van de heer Nijdam in Een
Hunebed in Een gebouwd door de heer Nijdam

Hunebed in Wijster


Janetta Sikken en Jan de Morrée hebben lang geleden een hunebedje op hun erf opgebouwd. Adres: Grondselweg 7, Wijster.

Tien jaar terug zijn zij een camperplaats gestart op de Grondsels. Het camperplekje bij het hunebed is populair. (www.grondsels.nl)

We hebben ‘iets’ met stenen. Omdat we dichtbij de locatie wonen waar ooit het hunebed van Spier stond vonden we het ook passend dat er weer een herinnering aan dat hunebed kwam.

In ieder land waar we met vakantie zijn zoeken we in ieder geval de steengraven, hunebedden, dolmen, steencirkels of rotstekeningen op die het land heeft.

hunebed wijster

Ook op het terrein van het Hunebedcentrum staan een aantal nep hunebedden. Eentje staat in het museum, met dekheuvel. Een tweede staat buiten in het Oertijdpark (gebouwd in 2019) en eentje is de reconstructie van de laatste opgraving van een hunebed (D26 gebouwd in 2017)

Reconstructie van laatste opgraving van een hunebed in 1968-1970, D26 bij Drouwen
Hunebed met dekheuvel in vaste expositie Hunebedcentrum.
Gereconstrueerd hunebed met dekheuvel in Oertijdpark.

Hunebed in Hoogeveen

In Hoogeveen, in het Sterrenpark in de wijk Krakeel, vlak bij de groene peuterspeelzaal is in 2018 een hunebed gebouwd.

Foto Sylvia Kamman in de Hoogeveensche Courant.

Hunebed in Bonnen bij Gieten

Bij de Bonnerschool ligt een nep hunebed in 1999 gebouwd in samenwerking met het Hunebedcentrum. Het was gekoppeld aan een Europees project.

Hunebed bij Bonnerschool in Gieten. Foto van EditieNL van RTL4

Hunebed in Yde op de brink

Menhir bij Witterzomer in Witten bij Assen

Speelhunebed op Witterzomer bij Witten in Assen

Drouwenerveen, ter nagedachtenis aan de kat Sjors

Hunebed bij groepsaccommodatie Het Voshuys in Ellertshaar.

Tijdens de bouw van Het Voshuys (in2014)was een kraanmachinist aan het graven en stuitte op mooie zwerfkeien in de grond. Daar is een hunebedje van gemaakt. De gasten vinden het heel leuk en verrassend en vragen direct “ en waar kunnen we het grootste hunebed bewonderen?”

Hunebed op midgetgolfbaan in Drijber op camping De Stal

Nijlande (bij Rolde)

Ermerstrand, bij Erm naast Emmen

Hunebed langs N34 vlak voor Coevorden

Hunebed bij Ellert en Brammert in Schoonoord

Het bijbehorende verhaal:

Naar aanleiding van vragen van bezoekers of er ook een hunebed in het museum Ellert en Brammert te vinden was werd door het stichtingsbestuur op 1 februari 1986 een hunebed geplaatst met behulp van transportbedrijf Wichgers uit Schoonoord. De deksteen is vermoedelijk uit de Noordoostpolder gehaald.

Bij Golfclub de Semslanden bij Kostvlies vlakbij Gasteren ligt een hunebed op de parkeerplaats. Meer informatie zie https://www.hunebednieuwscafe.nl/2022/07/hunebed-ter-nagedachtenis/

hunebed bij Golfclub de Semslanden bij Kostvlies niet ver van Gasteren
Bord bij hunebed Semslanden

In Rolde is een hoop stenen bij elkaar gelegd waarbij een bordje is geplaatst waarop staat Hunebed D17a. Meer informatie en foto’s zie https://www.hunebednieuwscafe.nl/2021/08/nieuw-hunebed-gespot-in-rolde/

Nephunebed in Rolde.

Broek op Langedijk

Het bijbehorende verhaal ”Ik kom zelf uit Emmen en mijn vriend Arno komt uit Broek op Langedijk (Noord-Holland). Nu wonen wij samen in Broek op Langedijk. Voor onze housewarming hebben we van mijn ouders een heus mini-hunebed gekregen, die wij in de voortuin geplaatst hebben.

Veel mensen in onze straat hebben ‘atributen’ in de voortuin staan, zoals de bekende Amsterdamse paaltjes. Met ons hunebedje laat ik graag zien, dat ik uit Drenthe kom.

Ik vind mijn Drentse afkomst namelijk erg leuk, ik lees en spreek graag Drents (bijvoorbeeld als mijn familie er is) en vind de Drentse cultuur leuk om meer over te weten komen.

Nu hadden Arno en ik al vaker grapjes of verwijzingen gemaakt naar onze verschillen tussen Oost en West. Met ons hunebed hebben we die verwijzingen nog eens verstevigd, want in Noord-Holland hebben we nog geen hunebed kunnen vinden.

Daarnaast vinden we het er ook gewoon leuk uit zien! “

Hunebed in Madurodam in Den Haag, gebouwd in 2007.

Hunebed in Zevenaar

In Zevenaar ligt een mini hunebed van Drentse veldkeien van de Klaassteenweg Marwijksoord.

Door de vader van Eltje Smit de Groot in de auto en aanhanger naar Zevenaar gebracht onder het motto:

Als drenten horen jullie een hunebed te hebben, vandaar.

Hij ligt aan het Oosteinde 126 in Zevenaar.

hunebed zevenaar

Hunebed in Wormer

het achterliggende verhaal – Hierbij deel ik U mede, dat ik een Nephunebed in de tuin heb, en ben er trots op.

Ben in Oosterhesselen geboren. Kom nog veel in Borger,heb daar familie wonen. Ga nog wel eens kijken naar dat mooie grote hunebed.

Wij wonen nu al 60 jaar in Wormer. Ben nog steeds een echte Drent. Luister graag naar Jannes. Vooral het liedje,ik ben een Drent.

1 REACTIE

  1. In het Archeon in Alphen a/d Rijn staat naast een reconstructie van een trechterbekercultuurwoning een reconstructie van een hunebed met dekheuvel. Die staat er zeker al sinds de opening van het park in 1995. Ik vind het best mooi uitgevoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.