Paalwoningmuseum aan het Ledromeer, Italie

0
1258
Paalwoningen aan het Ledro Meer

Niet ver van het Gardameer ligt het Ledromeer. De oevers van dit gebied waren in bronstijd bewoond, zo’n 4000 jaar geleden. Er zijn bij archeologische opgravingen vele resten van paalwoningen gewonden. De resten van de paalwoningen zijn te vinden in Molina di Ledro. Naast enkele gereconstrueerde paalwoningen is het Museo delle Palafitte gevestigd, met een interessant overzicht van de geschiedenis van de oude nederzettingen aan het Lago di Ledro.

Paalwoningen bij het Ledro Meer

In 1929 kwamen de resten van de prehistorische paalwoningen bloot te liggen nadat de waterstand in het Ledromeer was verlaagd in verband met waterzuivering. Het bleek te gaan om een behoorlijke grote nederzetting van zo’n 4500 m2 op ruim 10.000 palen. Omdat er ook veel aardewerk en voorwerpen werden aangetroffen vond er een grootschalig onderzoek plaats. 

Daarna werd de vindplaats niet meer onderhouden waardoor er veel geplunderd werd. Er vonden talrijke diefstallen plaats en niet deskundige archeologen deden zonder vergunning onderzoek en veroorzaakten veel schade. In 1960 werd de vindplaats echter beschermd en op de juiste manier onderzocht dankzij de interventie van het oudheidkundig bureau uit Padua dat destijds verantwoordelijk was voor het Ledrogebied. In 1961, 1965 en 1967 vonden er opgravingen plaats en dat leverde een aanzienlijke hoeveelheid interessant materiaal op. 

Museum
Men besloot om op de vindplaats een museum te openen om de vondsten tentoon te kunnen stellen en om een beeld te kunnen schetsen van de culturele, sociale en economische context van de overblijfselen van de paalwoningen in het meer. De bouw van het museum begon in 1968 en was gereed in 1972. Het is een modern gebouw van glas en hout, zodat het museum naadloos in de omgeving past en er geen visuele barrières zijn tussen de vondsten in het museum en de plek waar de overblijfselen gevonden zijn.

Vondsten 
In de vitrines van het museum zijn diverse vondsten van keramiek in bruine of rode kleuren te bewonderen. Zo zijn er grote afgevlakte kegelvormige kruiken voor levensmiddelen en bekers en mokken te zien die nog grotendeels intact zijn. Onder de terracotta werktuigen zijn vooral de zogenaamde ‘mysterieuze’ objecten erg fascinerend: het zijn rechthoekige segmenten die voorafgaande aan het bakken zijn voorzien van inscripties met punten en lijnen waarvan het gebruiksdoel onbekend is. 

Dankzij de vondst van restanten van huisdieren en wilde dieren, etensresten en sedimenten onder in de kannen en kruiken, is het mogelijk geworden om de eetgewoonten van de toenmalige bewoners te reconstrueren. Er is ook een gevarieerde collectie aan bronzen objecten en wapens gevonden: bijlen, dolken met driehoekige bladen, naalden en maar liefst vier kronen of diademen die als sieraden voor op het hoofd werden gebruikt. In het museum is een elegant geometrisch exemplaar tentoongesteld dat fraai gegraveerd is en naar buiten uit stekende T-einden heeft. 

Paalwoningen aan het Ledro Meer


Verder zijn er ook diverse objecten van hout, bot en hoorn te zien, alsmede fotografische reproducties van een interessant soort textiel: een linnen riem die samengevouwen en opgerold werd gevonden waarbij vooral het opvallende ruitvormige patroon aan beide uiteinden opvalt. Ten slotte mogen ook de grote hoeveelheid barnstenen kralen niet worden vergeten, die waarschijnlijk aan elkaar geregen werden tot een halsketting. 

In het midden van de hal van het museum staat een kano die is uitgehakt uit een enorme spar met een lengte van 4,5 meter en een breedte van 0,75 meter. Andere archeologische vondsten van de opgravingen in Ledro zijn ondergebracht in de collecties van het Museo del Castello del Buonconsiglio en het Museo Tridentino di Scienze Naturali. 

Paalwoningen 
Langs de oever van het meer is direct naast het Museo delle Palafitte, ofwel het paalwoningenmuseum, een reconstructie gemaakt van enkele van de originele hutten. Er is geen wetenschappelijke zekerheid dat de reconstructie accuraat is want de opgravingen hebben geen informatie opgeleverd over de details van de bouwwerken, maar ze dienen als een visuele ondersteuning om het belang van deze zeer bijzondere archelogische plaats te benadrukken. 

Museo delle Palafitte 
Via Lungolago 1, Molina

Openingstijden
Maart–juni en september–november: 9.00 tot 17.00 uur. ‘s Maandags gesloten
Juli–augustus: 10.00 tot 18.00 uur. Elke dag geopend

Toegangsprijzen:
€ 3,50 vol tarief
€ 2,50 gereduceerd tarief
€ 7,00 familietarief (ouders met kinderen)
Gratis toegang voor kinderen tot 6 jaar. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.