Pommelte, Sachsen Anhalt

In juli 2008 werden bij Pömmelte-Zackermünde, niet ver boven Halle in Sachsen-Anhalt, belangwekkende 4300 jaar oude houten restanten van een groot complex blootgelegd. Het complex bevat monumenten die aan Stonehenge doen denken en stamt ook uit dezelfde tijd. We noemen dit een woodhenge, vergelijkbaar met stonehenge maar dan niet gebouwd van steen maar van hout. Vermoed wordt dat de constructies gebruikt zijn voor offer- en dodenrituelen. Tijdens de opgravingen zijn vele offervondsten aangetroffen wat laat zien dat er complexe rituelen hebben plaatsgevonden. In het oostelijke gebied van het terrein is een concentratie aan graven gevonden.

Het monument geeft een beeld van het spirituele leven van het laatste stuk van de steentijd tot in de bronstijd. In het gebied rondom Halle zijn meer bijzondere monumenten te zien zoals in Goseck, niet ver van Halle, waar ook een woodhenge is gevonden en gereconstrueerd. Verder is het zeer de moeite waard om het museum in Halle te bezoeken. In dit museum zijn prachtige vondsten uit Sachsen-Anhalt te zien inclusief de beroemde schijf van Nebra. Meer informatie over de Pommelte woodhenge is te vinden in het Salzlandmuseum in Schönebeck. De hierboven genoemde locaties zijn opgenomen in een archeologische route, de zogenaamde Himmelswege.

Op basis van de vondsten (voornamelijk verkleuringen in de bodem) is een reconstructie gemaakt.
Reconstructie van het heiligdom van Pommelte
Binnen in de cirkel
Ingang heiligdom van Pommelte
Altaren in het heiligdom van Pommelte
Binnen in de houten cirkel
Opgravingen zijn nog steeds gaande in Pommelte
De verkleuringen geven aan waar ooit houten consctructies hebben gestaan. De opgravingen zijn nog steeds gaande.
Vorig artikelHunebedcentrum wint 2500 euro in RTL4 programma ‘ondertussen in Nederland’
Volgend artikelEen nieuwe ijstijd naast de deur
Harrie Wolters is algemeen directeur van het Hunebedcentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.