Schorrenzoutgras (Triglochin maritima) is een zoutminnende vaste inheemse plant en staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en sterk afgenomen. De naam Triglochin verwijst naar de “driehoekige” vruchtjes en maritima betekent van de zee. De plant groeit op brakke tot zilte, vochtige tot natte plekken. De plant is te herkennen aan rechtopgaande stengels die scheef uit de grond komen en de bladeren zonder bladsteel. Van mei tot augustus bloeit de plant met aarvormige trossen. Bij het kneuzen van de bladeren komt een opvallende sterke zurige geur vrij. De geur zou volgens sommigen een soort frituurgeur zijn, maar anderen vinden dat de geur lijkt op chloor of koriander.

Giftig!

Waterstofcyanide (HCN) in de plant zorgt dat deze giftig is voor mens en zoogdieren. Deze stof is beter bekend als het dodelijke blauwzuur. Onderzoek geeft aan dat de gifwaardes kunnen wisselen en dat de plant gedroogd fataal kan zijn. Meer kruiden en specerijen zijn giftig in grote hoeveelheden – zo ook schorrenzoutgras gebruik dus kleine hoeveelheden.

Eetbaar?

De schorrenzoutgras wordt gebruikt als kruid voor extra smaak bij zeevisgerechten. De aparte smaak heeft ook een ziltige kant. In de steel zit nauwelijks blauwzuur. De blauwzuur is hoger wanneer de plant opnieuw uitloopt, pluk een plantje wat nog niet eerder is geoogst.

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Schorrenzoutgras

http://specerijen.blogspot.com/2019/01/schorrenzoutgras.html

Vorig artikelHulp bij wildplukken – determineer jacobskruiskruid (GIFTIG), duizendblad, wilde peen en bijvoet
Volgend artikelTumulibos bij Rolde. Drents

1 REACTIE

  1. ‘De blauwzuur is hoger wanneer de plant opnieuw uitloopt, pluk een plantje wat nog niet eerder is geoogst.’

    Rode-lijst-soorten-plukhandleiding? Goed bezig! 🙁

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.