Bijzonder megalithisch bouwwerk in Myrhøj, Denemarken

0
1036

In het noorden van Denemarken, niet ver van Ertebolle, ligt een van de meest bijzondere bronstijdconstructies uit het land. Een rechte lijn met keien, kleine menhirs, loopt van de rand van de grafheuvel naar het zuidoosten. De 64 stenen staan in een rij van 156 meter. Eentje heeft vijf cupmarks (kleine uithollingen in de steen). De steen aan de rand van de grafheuvel in de lijn met de rij stenen heeft 54 cupmarks. Halverwege de rij is een stenen graf uit de ijzertijd, ongeveer 500 jaar na de bronstijd. Dat betekent dat het monument al een behoorlijke tijd in gebruik is.

Een rij stenen naast een grafheuvel is zeldzaam in Denemarken. Ze zijn mysterieus. Het is niet bekend wat de stenen hebben betekent voor de levenden of de doden. Misschien zijn ze gebouwd om de zonsopkomst of de zonsondergang in een bepaalde tijd van het jaar aan te geven.

Kaart Google Maps
Kaart Google Maps
Rand van de grafheuvel

Foto’s Jan Tingen en Janneke Geerts

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.