Danseres van Geldrop of de Venus van Mierlo

0
1890
Venus van Mierlo

Inleiding:
Zoals wij tegenwoordig tekeningen maken op papier, karton, het schoolbord of zelfs op straat, zo maakten ze in de prehistorie ook al tekeningen. Tekeningen in grotten, maar ook op stenen. Dit artikel gaat over een tekening op steen.

Hoofdgroep:
Dit onderwerp valt onder kunst in de Prehistorie.

Waar is de steen gevonden?
De steen is in 1962 gevonden tijdens een opgraving.

Wie heeft de steen gevonden?
De steen is gevonden door een amateur archeoloog Ad Wouters in samenwerking met de Groningse archeoloog Assien Bohmers.

Wie heeft er onderzoek gedaan naar op echtheid en de datering?
Een archeologen expertteam uit Bordeaux (Frankrijk) deed onderzoek naar deze steen en nog 2 andere stenen en trokken de conclusie dat de stenen alle 3 echt zijn. De Danseres van Mierlo is als ongeveer 11.000 jaar oud gedateerd. De steen komt uit de bronstijd, Eerder nog stelde een archeologisch bureau uit Groningen dat de stenen vervalst waren. Er is op deze steen een C14-Test* gedaan en verder valt op dat de steen maar 1 keer is ingekerfd.

*C-14 test= een betrouwbare test om na te gaan hoe oud een materiaal is. De methode is bruikbaar voor materialen tot ongeveer 60.000 jaar oud.

Uit welke tijd komt de steen?
De steen is ongeveer 11.000 jaar oud en komt uit de bronstijd.

Waar is de steen van gemaakt?
Het is een kiezelsteen waar een tekening in gekerfd is, de steen is 7,4 cm hoog, 5,6 cm breed en 1,2 cm dik.  Een prehistorische gravering van een meisjesfiguur op een platte steen. De meisjesfiguur is met fijne, meest enkelvoudige lijnen aangebracht. De figuur is bekleed met een voorschoot die aan een heupband hangt. Een retouchoir* werd door rendierjagers gedragen om er andere vuurstenen werktuigjes, zoals pijlpunten en harpoenpunten, op af te slijpen. Een gedeelte van het hoofd is niet te zien, evenmin als de voeten. Het lichaam met de armen en de benen zijn zeer natuurlijk en vol uitdrukking weergegeven.

*Retouchoir = Een Klopsteen = een handgereedschap uit het stenen tijdperk. Het betreft een rondachtige steen die van uiteenlopende materalen gemaakt kan zijn, en die door de vuursteenbewerker werd gebruikt om stenen werktuigen te vervaardigen. Ook andere voorwerpen van hout, steen of been konden hiermee worden bewerkt. Ook konden hiermee harde stoffen worden vermalen.

Welke technieken zijn waarschijnlijk gebruikt om de steen in te kerven?
Waarschijnlijk is er een scherp stuk vuursteen gebruikt om de tekening in de steen te kerven.

Waar is de Danseres van Geldrop te bekijken?
Het Noordbrabants Museum
Bezoekadres:
Verwersstraat 41
‘s-Hertogenbosch
Tel. 073-6877 877
https://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/

Zijn er soortgelijke vondsten gedaan?
Tussen Linne en Sint Odilënberg is een steen gevonden die tekening van Linne wordt genoemd. Bij Wanssum in Limburg is een steen gevonden, ook deze heeft een afbeelding van een danser.

Bronvermelding: Noordbrabants Museum, Historieknet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.