Het Oerboek

0
1277

Ontdek de oerprovincie Drenthe

Auteur: Axel Wiewel

Ontdek, herken en beleef de oerprovincie Drenthe

Dat Drenthe ook wel de oerprovincie van Nederland wordt genoemd is niet voor niets. Nergens anders in Nederland voel je het verre verleden van onze voorouders zoals in Drenthe.

Deze zomer kun je dat oergevoel nog eens extra beleven met het muziektheaterspektakel Mammoet dat zich afspeelt midden in de natuur op het Buinerveld in Buinen . In de voorstelling nemen Urdward en zijn vrouw Freya je mee terug naar de oertijd, toen de mensen nog één waren met de natuur. Hoe is dat nu? En wat kunnen leren van hun gewoontes?

Het Oerboek sluit naadloos aan bij dit thema, het is een ontdek-, herken- en beleefgids. Een handvat voor mensen die willen begrijpen waarom Drenthe ‘oerprovincie’ genoemd wordt. Die willen zien dat de historie er voor het oprapen ligt, op straat en in het landschap. Die het oergevoel willen ervaren dat zich van je meester maakt te midden van zó veel tastbare geschiedenis. Dit boek geeft daartoe een aanzet in ruim vijftig prachtige verhalen.

Harrie Wolters, directeur Hunebedcentrum: Als u Drenthe, de oerprovincie van Nederland, met alle zintuigen wilt ervaren en meer wilt halen uit uw bezoek aan de provincie dan is het Oerboek een mooie start om het avontuur te beginnen. Of u bezoeker bent of inwoner u zult Drenthe op een nieuwe manier ontdekken.

Het boek wijst de lezer de weg. Het is een gids die de talloze bewijzen benoemt van Drenthe als oerprovincie. Niet alleen de overbekende elementen in het landschap, zoals hunebedden en de schaapskuddes op de paarse heide, maar ook de vele geologische en archeologische tekens van de Drentse (pre)historie. Zoals Saksische boerderijen, brinken, essen, dobben en poelen, grafheuvels en pingoruïnes, en nog véél meer.

Bijna óveral in deze provincie is natuur te vinden die een rol speelde in het dagelijks leven van onze (verre) voorouders. Bomen, heesters en heel veel wilde plantensoorten werden vroeger veel gebruikt bij pijnbestrijding en als geneesmiddel bij allerlei ziekten. Om boze geesten buiten de deur te houden, en goede geesten gunstig te stemmen, maar óók om ervan te eten, als smaakmaker, en zelfs als opwekkend middel. In twintig oerrecepten geeft het oerboek tips over gebruik van die oeroude natuur in de hedendaagse keuken.

Het boek is bedoeld voor de bezoeker, bewoner en liefhebber van Drenthe die met de het boek in de hand, op een laagdrempelige manier, de provincie nog beter zal leren kennen.

Op 19 juli verschijnt Het oerboek – ontdek de oerprovincie Drenthe bij Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum in nauwe samenwerking met het Hunebedcentrum in Borger.

Meer informatie:

Titel:                    Het oerboek – ontdek de oerprovincie Drenthe
ISBN:                  9789023256472
Uitgever:            Koninklijke Van Gorcum
Druk:                  1
Jaar:                   2019
Pagina’s:             128

Verkoopprijs: € 14,95

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.