Hunebedden in het noorden van Alentejo, Portugal

0
1144

In het noorden van de provincie Alentejo in Portugal liggen meer dan 100 hunebedden (dolmen) en menhirs. Ze zijn ouder dan de Nederlandse hunebedden. De meeste zijn zeer moeilijk te vinden en liggen midden in omheinde akkers van boeren. Een aantal is wel vindbaar, maar wel goed letten op de kleine bordjes, en variëren tot een schamel restant van wat ooit een mooi bouwwerk was tot prachtige exemplaren. In dit artikel wordt een groep monumenten beschreven in de directe omgeving van Castelo de Vide, midden in het nationaal park, Parque Natural da Serra de S. Mamede.

Kaart Castelo de Vide, portugal. Google Maps
Hunebedden in de omgeving van Castelo de Vide

Boven Castelo de Vide ligt een groep hunebedden bij elkaar die volgens de lokale verhalen een dodenstad bij de prehistorie zou zijn. Het wordt Necropole Megalitica dos Coureieros genoemd. Als je de weg ten noorden van Castelo de Vide neemt moet je een klein weggetje naar rechts nemen en je komt op de goede plek.

Meer dan 8 kilometer vanaf de voorgaande locatie (ten noorden) ligt een beroemde menhir, de menhir van Meada.


de menhir van Meada

Ten westen van Castila de Vide ligt het hunebed van Melrica (Anta da Melrica). Even buiten de stad gaat een klein weggetje naar rechts (staat ook een bordje met daarop het teken van een dolmen). Daarna nog een keer naar rechts en je komt bij een bordje en een hekje. Vanaf hier moet je je weg langs een akker zien te vinden totdat je hem in de verte ziet liggen. Je moet nog even over een hek klimmen en dan ben je er.

Op het hunebed zitten prachtig gekleurde korstmossen.

Ten zuiden van Castile de Vide richting Portalegro ligt een hunebed met de naam Sobral. Je moet een weggetje naar rechts hebben met een klein bordje, zoals in de foto hieronder is te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.