Cairn van Barnenez

0
1077

Het grootste mausoleum van Europa.

De cairn ligt op een heuvel van het schiereiland Kernéhélen, dat in het noorden op de baai van  Morlaix uitkijkt.

De cairn is gebouwd tussen 4500 en 3900 jaar voor onze jaartelling. Hij is 75 meter lang en 28 meter breed en bestaat uit 11 grafkamers. Hij bestaat uit 2 monumenten uit verschillende tijdperken: het oudste – of primaire cairn – ondersteunt de jongere secundaire cairn.

De primaire cairn omvat 5 ganggraven, die niet bezichtigd kunnen worden. Dit massief in trapezevorm bestaat uit vele stukken bloksteen van een lokale rotssoort, doleriet, waardoor hij een donkerder uiterlijk heeft dan de secundaire cairn.

De voorgevel ligt op het zuidwesten en heeft een indrukwekkende samenstelling. De meest monumentale ingang, die van de grootste dolmen, bevindt zich in het midden en heeft aan beide flanken 2 kleine openingen, waarbij we al één van de principes van de klassieke architectuur herkennen: de symmetrie.

De secundaire cairn omvat 6 graven. Deze cairn is ongetwijfeld enkele eeuwen later aangelegd en is ongeveer 2 keer zo groot als de eerste.

De voorgevel is licht hollend waardoor een soort voorportaal ontstaat, vanwaar alle ingangen naar de graven te zien zijn.

De lengte van de gangen varieert tussen de 5 en 14 meter en zij geven toegang tot relatief smalle ruimtes, in meerhoekige of in ronde vorm: de kamers.

De meeste graven getuigen van een indrukwekkende techniek, ook wel “namaakkoepel” genoemd, waardoor met platte stenen opvallend stabiele daken konden worden gebouwd.

Het bevat ook een verzameling versierde vloerplaten die een sterke symbolische waarde hebben. De grote lijnen heeft men kunnen herleiden. De bijl, verschijnt in driehoekige vorm, wat duidelijk aangeeft dat het om een symbool gaat, ongetwijfeld van de vernietigende macht en van een overheersing van de planten wereld en miet om een werktuig weer te geven. “

“Een idool met een stralende haardos”zou een weergave van een belangrijke godin zijn, de godin van de vruchtbaarheid en de dood. Het “U“teken schematiseert de hoorns van en rund, symbool van een stiergodheid.

De “zigzags”worden opgevat als een symbool voor water of voor een slang, een dier met een meervoudige symboliek. De “boog” zien we bijna nergens en het kan een jachtwapen voorstellen. Door de jaren heen is hij bedekt met planten en raakt in de vergetelheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.