Menhir van Saint- Uzec

0
917

“Kalvar Zant Uek”in het Bretons, op de Menhir route in Pleumeur-Bodou. De megaliet, een van de laatsten met christelijke symbolen die nog intact is, is opgericht in het neolithicum, tussen 5000 en 4000 jaar voor Chr.

Dit granieten monument is meer dan 7 meter hoog en 80 ton zwaar, voorzien van een kruis op de top, is versierd met beeldhouwwerk dat vroeger geverfd was en de Passie van Christus en zijn evangelisatie in de 17e eeuw weergeeft.

Op de zuidelijke kant, bas-reliëfs illustreren een biddende Maagd en de Passie instrumenten. Een haan staat symbool voor de verloochening van de Heilige Petrus.We kunnen tevens de zon en de maan onderscheiden, beiden met een menselijk gezicht. Op de noordelijke kant, diepe uithollingen, waarschijnlijk door mensen gegraven en versterkt door erosie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.