Eerste archeologisch beleefpunt in Borger-Odoorn geopend

0
1391

Op 5 september 2019 is in natuurgebied De Mandelanden bij Borger het eerste archeologische beleefpunt in de gemeente Borger-Odoorn officieel geopend. Bestuurders van de provincie, de gemeente Borger-Odoorn en Stichting Het Drentse Landschap hebben het beleefpunt samen met schoolkinderen uit Borger en Ees onthuld.

Bijzondere geschiedenis

Natuurgebied De Mandelanden heeft een bijzondere geschiedenis, die vrijwel niemand kent. Tijdens de inrichting van De Mandelanden in 2012 hebben archeologen maar liefst zeven (jacht)kampjes gevonden. Dit zijn plekken waar zo’n 10.000 jaar geleden jagers, vissers en verzamelaars hebben gebivakkeerd. Ze woonden op de hogere delen van het beekdal en leefden van de jacht, visvangst en het verzamelen van noten en vruchten. De oorspronkelijke vindplaatsen zijn niet opgegraven, maar liggen goed beschermd in de ondergrond van het natuurgebied. Met het archeologisch beleefpunt is die eeuwenoude geschiedenis weer zichtbaar gemaakt voor bezoekers van het natuurgebied. De schoolkinderen hebben voorafgaand aan de onthulling van het beleefpunt,  op school een gastles van archeoloog Nadine Lemmers van het Hunebedcentrum, gekregen.

Jagers-vissers-verzamelaars

Het archeologisch beleefpunt in De Mandelanden bestaat uit een beeld van cortenstaal, ontworpen door kunstenaar Jan van der Meij en een informatiepaneel waarvoor illustrator Ulco Glimmerveen de tekening heeft gemaakt. Teddy Bezuijen van Het Drentse Landschap vertelde de aanwezige schoolkinderen wat deze plek zo bijzonder maakt en onthulde vervolgens het informatiepaneel.

Beeld en informatiepaneel verwijzen naar de rondtrekkende jagers-vissers-verzamelaars die ongeveer 10.000 jaar geleden op deze plek in de Hunzevallei woonden. Het archeologisch beleefpunt is een van de speerpunten binnen de culturele alliantie tussen de gemeente en de provincie. Stichting Het Drentse landschap is eigenaar van De Mandelanden en wilde hier graag aan meewerken.

De opening werd opgeluisterd door Meester Maarten in zijn rol als jager. Hij droeg onder andere een gedicht voor.

Tekst Drents Landschap

Foto’s Paulien Zomer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.