Kruiden bewaren

0
797

Verse kruiden zijn heerlijk om gerechten mee op smaak te brengen. Ze zijn helaas niet het hele jaar te plukken. Verse kruiden kunnen een week in de koelkast bewaard blijven maar alleen als deze kruiden in plastic of aluminiumfolie zijn gewikkeld.

Verse kruiden bewaren – met de vriezer

De verse kruiden kunnen ook fijngehakt met water in ijsblokjeshouder worden gedaan en vervolgens ingevroren. Per keer kun je een of meer blokjes gebruiken. Ze blijven zo maanden goed.
Takjes verse kruiden kunnen ingepakt in aluminiumfolie of plastic worden ingevroren en blijven een paar weken goed.
Ingevroren kruiden smaken bitterder en waardoor je er beter minder van kunt gebruiken.

Kruiden bewaren in azijn, olie en boter

Een mooie manier van het bewaren van kruiden is kruidenazijn of kruidenolie maken. De olie en azijn neemt de smaak over van de kruiden en zo maak je eten op smaak het hele jaar door.
Het maken van kruidenboter is ook een manier. Hak de kruiden fijn en prak deze door de zachte boter. Vervolgens laat je de boter hard worden. De boter kan bewaard blijven in de koelkast, maar kan ook worden ingevroren voor het bewaren voor een langere periode. Je kunt de boter in kleine hoeveelheden invriezen. Deze boter is lekker op brood en bij vlees.

Drogen van verse kruiden

Verse kruiden kunnen worden gedroogd op drie manieren: aan de lucht, in de oven en in de magnetron. Hoe sneller de kruiden drogen, hoe aromatiser ze zijn.

1. OVEN
In de oven leg je de kruiden op een bakplaat met bakpapier of aluminiumfolie. Zet de oven op de laagste stand. De kruiden moeten droog en bros worden, maar niet langer dan 12 uur. Doe de losse blaadjes van de kruiden luchtdicht in schone en droge potten.
2. MAGNETRON
Verse bladeren van de steel verwijderen die je daarna legt in een schaal. Afhankelijk van de plant wisselt de droogtijd. Een voorbeeld kan zijn 4 minuten bij 650 Watt.
3. DROGEN AAN DE LUCHT
Kruiden kunnen in bossen worden gebundeld en dan worden opgehangen op een donkere, warme, droge plek met goede ventilatie. Binnen twee weken zijn de kruiden gedroogd.

Foto’s Jacqueline Speelman.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.