Mythical Stones – Allée Couverte dite du Bois Couturier

0
877

Onlangs verscheen deel 10 van de hunebeddenreisgids ‘Mythische Stenen’. Alle delen zijn verkrijgbaar in de winkel van het Hunebedcentrum of op bijvoorbeeld www.mythischestenen.nl. Deel 10 beschrijft de belangrijkste megalithische monumenten in Noord-Frankrijk, Jersey en Guernsey. In de regio Val d’Oise ligt een prachtig gerestaureerd galerijgraf. In deel 10 wordt het beschreven op pag. 75-78. Hier de bijbehorende tekst en foto’s. Er is ook een youtube-filmpje over dit hunebed beschikbaar: https://youtu.be/kdU4aua6vs8

‘Voordat we het Musée Archéologique Du Val-d’Oise bezoeken, zoeken we eerst Allée Couverte dite du Bois Couturier op. We parkeren in de berm. De gps-coördinaten leiden ons een mooie halfverharde weg op, maar na 500 meter moeten we door prikkeldraad en doornstruiken. Het gewas wordt uiteindelijk zo dicht dat we terug moeten keren naar het pad. We besluiten het pad om het bos heen te volgen en na 300 meter gaat er warempel een pad naar links. Er staat opeens, midden in het veld, ook een aanwijsbordje. Misschien hadden we het pad van de andere kant moeten benaderen. De allée couverte is in uitstekende staat, maar we mogen er niet bij: niet toegankelijk voor publiek. We mogen er alleen naar kijken. Na de graffiti in het vorige monument heb ik alle begrip voor deze waarschuwing. Voor het algemeen belang klim ik echter over het hek en maak foto’s van de binnenzijde en de twee dames die hier nog wel zichtbaar zijn op de portiekstenen. Godinnen van de Dood, aldus het informatiebord. Godinnen, ok, maar van de dood, dat waag ik te betwijfelen. Eerder godinnen van de wedergeboorte, denk ik.

Voor Allée Couverte dite du Bois Couturier 300 meter voor bebouwde kom van Guiry-en-Vexin parkeren langs de Route de Thillay. Halfverharde pad 400 meter volgen, aan einde naar rechts (!), na 300 meter eerste pad links, na 300 meter nog eens links. Het monument ligt aan een vallei.

allee couverte dite du bois
Allée Couverte dite du Bois Couturier***** is 8 meter lang, 2 meter breed en 1,30 meter hoog. Het is opgebouwd uit een muur van losse stenen met daarop dekstenen. Doordat men kleine stenen gebruikte kon men de achterzijde ovaal maken, hetgeen redelijk uniek is. Oorspronkelijk was de vloer geplaveid. Het zielengat is volledig intact en ik kan er gemakkelijk door naar binnen kruipen. De steen waarmee het gat werd afgesloten is nog bewaard gebleven en is te zien in het nabijgelegen museum. Het is een ronde steen van 158 kg met een handvat. Daardoor weten we dat waarschijnlijk alle allées couvertes met een steen werden afgesloten. De twee portiekstenen (voorportaal 1 x 1,8 meter) tonen elk een schematische vrouw, twee borsten en een halsketting. In 1919 werden de beenderen van meer dan 200 individuen gevonden, samen met verschillende gereedschappen, stenen bijlen en wat potscherven. In 1973 zijn de beenderen van een kind gevonden die gedateerd zijn op ongeveer 2200 v. Chr.

One of the breasts is broken off, the other is still intact. The necklace is now covered with lichen, but a 3D photo makes it easier to see.

Use glasses with red and blue lenses to see the 3D photo

It is difficult to park near Musée Archéologique du Val-d’Oise**** (4 Place du Château, Guiry-en-Vexin), but the area is quiet and we are able to park our camper a few hundred metres away. A friendly woman asks in French where we are from and how did we find out about the museum? I tell her Holland and the internet, and then she launches into a long explanation, of which I understand less than half. Perhaps it included the information that entry to the museum was free.

It is a nice museum with a reconstruction of the allée couverte which we saw earlier, with the original round stone with a handle which closed the opening. This is the first time that I have seen an actual keystone.

Mythische Stenen – the books

Each volume in the series offers a new perspective on a specific area of Europe and its ancient monuments, seen through the eyes of our prehistoric ancestors. Each book contains hundreds of colour photos. Apart from the first two titles, the books are only available in Dutch.

The twelve titles currently available are The Netherlands*, Germany (Lower Saxony **, Schleswig-Holstein, Jutland, Funen and Seeland, Mecklenburg-Voorpommern, Middle Germany), Sweden and Norway, Poland and Bornholm, Northern France and the Channel Islands, Brittany and England and Wales. The books can be purchased in the shop at the Hunebed Centre or ordered via the website https://www.mythicalstones.eu/

*     Published in Dutch and English.

**   Available in Dutch and German.

 

The 10th volume in the series covers Northern France

Text and photos Hendrik Gommer

Translation Alun Harvey

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.