Rotstekeningen in Sulawesi, Indonesie

0
1245

Leang Petta Kere, ook bekend onder de naam Leang Leang is een verzameling van kalksteengrotten met tekeningen van duizenden jaren oud. Leang Leang betekent ‘grot’.

Ze liggen op een half uurtje van Makassar. In de grotten bevinden zich afbeeldingen die volgens wetenschappers tot de oudste tekeningen van de wereld behoren.

Enkele van die grotten ( er liggen in dit gebied meer dan 30 prehistorische grotten) zouden vroeger bewoond zijn door jagers en verzamelaars. Bewijzen daarvan zijn menselijke handen en afbeeldingen van dieren die alleen op het eiland Sulawesi voorkomen, zoals het hertzwijn, “Babi rusa”.

De grottekeningen van Leang Leang werden in de jaren ‘50  voor het eerst beschreven door een Nederlandse archeoloog Robert van Heekeren.

Archeologen dachten sindsdien dat het relatief jonge tekeningen waren. In 2014 onderzochten Indonesische en Australische wetenschappers de tekeningen en die concludeerden dat de grottekeningen zeker 40.000 jaar oud zijn!

(Bovenop de schilderingen is kalkafzetting gegroeid. In dat kalk zit uranium en dat is heel nauwkeurig te dateren.)

De grot Pettakere is te bereiken via een steile trap van zo’n 30 meter hoog. Bij binnenkomst zijn meteen de befaamde witte en rode handafdrukken in de muren te zien.

Volgens wetenschappers plaatsten de bewoners van de grot  deze om kwade krachten en wilde dieren buiten hun woonplek te houden.

Soms zie je slechts 4 vingers ( de duim ontbreekt). Dit was een teken van rouw, bijvoorbeeld omdat er iemand in de groep was gestorven.

Kalksteenrotsen
Ingang grot
Hertzwijn
Boven zie je een hand met 4 vingers
Onderaan zie je dat de duim mist…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.