Vitis – het geslacht van de druif

1
1167

Het geslacht Vitis behoort tot de wijnstokfamilie en kent zes soorten, waaronder de wijnstok (oftewel druif). De wijnstok, een klimplant, wordt ook wel druif of druivelaar genoemd. De druif heeft zich in de oudheid verspreid over Europa en later de wereld. In Nederland kan de druif verwilderd worden gevonden in de natuur. Inmiddels worden meerdere cultivars en variëteiten van de druif verbouwd.

Vitis vinifera subsp. sylvestris sl1
Wilde wijnstok. Stefan.lefnaer [CC BY-SA 3.0 at (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/at/deed.en)].

Wilde wijnstok

De wilde soort komt van oorsprong voor in de bossen in het Midden-Oosten en het Mediterrane gebied. De wijnstok komt voor op droge tot licht vochtige en warme gronden in bossen met licht. In Nederland is de druif verwilderd te vinden rondom de Sint Pietersberg.

Wijnranken. Afbeelding van Free-Photos via Pixabay.

Druif

Voor de productie van druiven wordt de gekweekte wijnstok gebruikt. Druiven worden gegeten als fruit, maar ook gebruikt voor de productie van druivenpitolie, gegeten als rozijnen en krenten of als basis voor het maken van druivensap, sterke drank en wijn. De olie is geurloos en groenig van kleur en wordt gebruikt in cosmetica en fonduen.

Druiven komen uit gebieden met een mild tot mediterraan klimaat. Bekende landen waar wijn wordt geproduceerd zijn Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland en Turkije, maar ook Duitsland en zelfs Vlaanderen. In Nederland was de druiventeelt bijna verdwenen maar de laatste jaren komt het weer helemaal terug. Er zijn intussen weer tientallen wijnboeren in Nederland.

Blauwe druiven. Afbeelding van Free-Photos via Pixabay.

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Druif

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wijnstok

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vitis_(plant)

1 REACTIE

  1. Hoi Nadine, leuk verhaal over de druivenplant: ooit eens wat druiven gestekt en bij een achterbuurman geplant. Werd op een moment bijna een (mini) wijngaardje, alles opgebonden en aan palen. Was top ! Helaas ik er paar jaar tussen uit en bij terugkomst de beste man overleden. Ben nog bij de inmiddels nieuwe bewoners geweest om te kijken. Maar Alles was gerooid! Zelf bottelflessen, kurkapparatuur weg! Voelde dus echt wel………………niet leuk. Heb zelfs nog de druiven van dhr. v.d. Zedde Bieze mogen rooien en ook goede herplanting. Helaas. Toch ga ik verder met mijn hobby druivenstekken en wellicht kan het een leuke overkapping of prieeltje worden? Ik doe mijn best als er interesse in is!? Groetjes Lambert

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.