Witte krodde

0
1212
Witte krodde. AnRo0002 [CC0].
Witte krodde. AnRo0002 [CC0].

Het geslacht Boerenkers (Thlaspi) bestaat uit 75 soorten kruidachtige planten, zowel eenjarige, tweejarige en overblijvend. In Nederland komen drie soorten voor: Witte krodde (Thlaspi arvense), Zinkboerenkers (Thlaspi caerulescens) en Doorgroeide boerenkers (Thlaspi perfoliatum).

20150605Thlaspi arvense1
Witte krodde. AnRo0002 [CC0].

Witte krodde

De witte krodde is een eetbare eenjarige plant die te vinden is op akkers en dijken of in bermen, ruigtes en moestuinen op open voedselrijke gronden. De plant is algemeen in het noorden en het westen van Nederland, maar in andere gebieden zeldzaam.
De plant wordt maximaal 50 cm hoog en heeft een rechtopgaande, kantige en niet vertakte stengel met langwerpige, getande bladeren.
De plant bloeit van mei tot juli met kleine witte bloemen. De platte vruchten zijn hartvormig met vleugels. De plant ruikt naar look.

Field Penny Cress (27225198733)
Witte krodde. David Whelan [CC0].

Witte krodde als voedsel

Verschillende delen van de witte krodde zijn eetbaar (FLEISCHHAUER, ET.AL., 2017, p. 12-13). De nog malse wortel kan in april en mei voor de bloei worden geoogst. Schil de wortel en verwerk deze in een ovenschotel, eenpansgerechten, soepen of in groentenpurees.
Uit de zaden die rijp zijn in augustus en september kan olie worden gewonnen. Methode 1 is de zaden breken en daarna de zanden persen in een oliemolen. Methode 2 is de gebroken zaden in heet water leggen en de olie afromen.
De bloemen zijn te gebruiken voor een eetbare, subtiele kruidige garnering en kunnen in mei en juni worden geplukt. Bloemknoppen die net opengaan kunnen met het bovenste stukje steel worden gebruikt als pittige toevoeging in salade of gebakken in boter gegeten worden als malse groente.
De bladeren kunnen van april tot juni geplukt worden. Lekker fijngesneden en rauw in een salade of gestoofd als groente.
Witte krodde smaakt licht mosterdachtig tot koolachtig.

20150409Thlaspi arvense
Witte krodde. AnRo0002 [CC0].

Witte krodde als medicinale plant

De plant bevat: etherische olie, bitterstoffen, mosterdglycosiden, vitaminen en magnesium (FLEISCHHAUER, ET.AL., 2017, p. 12-13).
Witte krodde is nauwelijks bekend als geneeskrachtig kruid. De antibacteriële werking van de plant zou uitwendig of inwendig kunnen helpen bij de ontsteking van de nieren. De plant zou helpen bij menstruatieklachten, baarmoederontstekingen, -woekeringen en in bad bij vaginale ontstekingen. Bij huidontsteking zou uitwendig gebruik (bad, wassing of compres) van deze plant de pijn verlichten (FLEISCHHAUER, ET.AL., 2017, p. 12-13).

Thlaspi arvense 001
Witte krodde. H. Zell [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)].

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Boerenkers

https://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_krodde

FLEISCHHAUER, S.G., ET.AL., 2017. Eetbare Wilde Planten. Schildpad Boeken, Workum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.