Workshop eetbare planten herkennen

1
959

Eetbare planten worden al sinds de prehistorie gebruikt. Het beeld van de jager-verzamelaar was altijd dat vlees en jagen belangrijk waren, maar inmiddels weten we dat verzamelen het belangrijkste was. Wat werd er verzameld? Kleine dieren, insecten, noten, eieren en eetbare planten. Van de planten (en bomen) kunnen bladeren, vruchten, bloemen, bast en wortels/knollen worden gegeten. In de archeologie vinden we vaak maar weinig plantenresten van het bereiden en eten/drinken, maar vaak weten we wel welke planten en bomen in de omgeving te vinden waren door onderzoek naar pollen, zaden en/of andere plantenresten.

Diverse soorten van pollen.

Plantenquiz

In het landschap herkennen we planten makkelijker doordat we weten waar sommige planten willen groeien en al jaren groeien. Sommige planten zijn te herkennen door de combinatie van planten en bomen die samen te vinden zijn.

Na een korte inleiding beginnen we met een plantenquiz. De planten krijgen een nummer en de cursisten moeten opschrijven welke soort/geslacht/familie ze denken dat het is. Het aantal planten kan variëren tussen 10-15. De workshopgever kan het makkelijker maken door diverse delen van de planten te laten zien en moeilijker maken door alleen een deel van de plant te laten zien. De cursisten kunnen de delen van de planten kneuzen om een geur op te roepen of een deel door te snijden om definitief een soort te kunnen benoemen. Sommige planten herkennen we aan de geur, anderen aan de bloem, wortel, knol, stengel of blad.

Plantenquiz.

Wildplukken

Na de plantenquiz gaan we wildplukken. Buiten proberen we de planten en bomen te herkennen en te verzamelen. Per plant leren we de verschillende bruikbare delen te herkennen, verzamelen en ruiken/proeven. Planten leer je te herkennen door het hele jaar heen. Van te voren bepaal je welke planten en hoeveelheden je nodig hebt, maar in het veld kijk je wat verzameld kan worden. Recepten kunnen worden aangepast.

Koken en proeven

Na de plantenquiz en het wildplukken verwerk je de oogst in recepten. Probeer verschillende recepten uit zodat je voor ieder wat wils maakt. Maak een limonade, een thee, een koffie, een smeersel (boter of pesto), een salade, een eigerecht, een moes, etc.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.