Aland-graniet

0
905
Alandgraniet. Foto Harry Huisman

In het Hondsrug-gebied strompel je er bij wijze van spreken over. Rapakivi’s zijn de huismussen onder de noordelijke zwerfstenen met Aland-rapakivi als typische ringetjes-graniet als bekendste. 

Aland-graniet is ook een rapakivi-graniet. Lijkt in veel onderdelen veel op Aland-rapakivi alleen mist deze graniet de typische ronde veldspaatballen (ovoïden) met de witte rand eromheen. Aland-graniet komt meer voor dan Aland-rapakivi, alleen valt minder op.

Bijzonder is dat de grondmassa van de veel Aland-granieten niet als in Aland-rapakivi uit een fijngrafisch mengsel bestaat van kaliveldspaat en kwarts. Fijngrafisch betekent dat beide mineralen zo met elkaar vergroeid zijn dat deze een soort mini-schriftgraniet vormen. Men noemt dit granofierisch.

De veldspaat/kwartsvergroeiingen komen vooral fraai tot uiting bij stenen die door verwering gebleekt zijn. In het Hondsruggebied zijn die niet moeilijk te vinden. Akkers liggen er na de oogst en in de winter soms vol mee. De donkere kwartsfiguurtjes contrasteren sterk met de bleke kaliveldspaat. In het gesteente zijn in grofte verschillende vergroeiingen te ontdekken. Vaak zijn het waaiertjes, rozetjes en smalle randen om aanwezige eerstelingen. Het mooist is Aland-graniet onder de loep of beter nog onder een binoculair. Hoe mooi kan heel gewoon zijn.

Meer informatie over zwerfstenen zie www.stenenzoeken.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.