Een ekeriet uit Borger

0
798

Van sommige zwerfsteensoorten weet je dat de kans er een te vinden niet bar groot is. Vooral zwerfstenen uit het Zuid-Noorse Oslogebied zijn in Nederland relatief zeldzaam tot uitermate zeldzaam. Van rhomben-porfier zijn weliswaar enige honderden gevonden, van syenietsoorten als Larvikiet en Nordmarkiet waarschijnlijk ook enkele tientallen. Daarnaast heb je soorten waar je op blijft hopen.

In Borger (Dr.) vond ik in een hoop zwerfstenen een Ekeriet. Dit is een Oslo-graniet afkomstig uit de omgeving van het Eikernmeer in Zuid-Noorwegen. Ook noordelijk van de stad Oslo komt deze granietsoort voor. 
Vanaf het moment dat ik mij echt met kristallijne zwerfstenen bezig ging houden, dat was in 1960, vond ik in al die jaren nog twee andere Ekerieten; één op het Hoge Veld bij Norg (Dr.) begin jaren zestig en één met aegeriennaalden in Ellertshaar (Dr.).

Ekeriet is een zgn. natron-graniet. De voornaamste veldspaatsoort bevat meer natrium dan kalium, hetgeen zich o.m. uit in de glans van de veldspaat. Verder bevat Ekeriet naast zwarte hoornblende, titaniet ook zwartgroene, naaldvormige augiet (aegirien). Augiet komt in andere granieten nauwelijks voor. Een opmerkelijke vondst dus.

Meer informatie over zwerfstenen is te vinden op www.stenenzoeken.nl

Ekeriet uit Borger. Foto Harry Huisman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.